Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак заяви

...
Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак заяви
Коментари Харесай

ЕС очаква Сърбия и Косово да приемат европейския план в понеделник

Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак съобщи в четвъртък, че чака двете страни да одобряват проект на Европейски Съюз за разрешаване на казуса с Косово на срещата в понеделник в Брюксел , написа " Танюг ".

" Планът, който считам, че ще приемем в понеделник, ще стане обвързващ и за двете страни . Това не е краткотрайно съглашение, а процесът на всеобхватна нормализация на връзките, който би трябвало да завърши с подписването на всеобхватно съглашение преди присъединението на Сърбия и Косово към Европейски Съюз , ще бъде удължен и след него ", сподели Лайчак в изявление за " Танюг ".

Той сподели, че документът ще бъде оповестен, откакто бъде признат и от Белград, и от Прищина .

Попитан дали фактът, че срещата е била свикана на 27 февруари, значи, че Белград и Прищина са постигнали съглашение за окончателния вид на френско-германския проект , Лайчак отговори, че проектът е бил предмет на полемики със сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти от септември.

" Наскоро, надлежно през януари и февруари, президентът Вучич и министър председателят Курти споделиха, че одобряват предлагането . Това значи, че е назрял моментът да организираме среща в Брюксел и чакаме нашите сътрудници да одобряват това предложение публично и обществено и да обсъдим неговото осъществяване , което е задачата на нашата среща в понеделник ", означи Лайчак.

На въпрос дали срещата е била основна и на правилото " вземи или остави ", Лайчак сподели, че няма да разисква формалности. " Важно е и двете страни да одобряват този проект и да кажат публично и обществено, че го одобряват и тогава можем да обсъдим всички други детайлности, на първо място осъществяването на проекта ", сподели Лайчак.

Той сподели, че идната среща в Брюксел е доста значима , защото по-нататъшните стъпки ще зависят от позициите на договарящите страни.

" Приемането на нашето предложение, подкрепено от 27-те страни-членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати , би означавало, че те са решили да подобрят връзките си и да ускорят европейския си път. Ако предлагането бъде отхвърлено от едната или от двете страни, това би било негативен сигнал, че те не са подготвени да възстановяват взаимоотношенията и да реализират по-бърз прогрес по европейския път, тъй че чакаме проектът да бъде признат. Всички знаят какво чакаме от срещата в понеделник. Имахме полемики както с президента Вучич, по този начин и с премиера Курти по време на Мюнхенската конференция по сигурността, тъй че всички да знаем къде сме и какво чакаме ", сподели Лайчак.

Той сподели, че предлагането е мощно подкрепено от Европейски Съюз.

" Отхвърлянето на предлагането би означавало отменяне на нормализирането на връзките и европейския път и Съединени американски щати, интернационалната общественост и Европейски Съюз биха реагирали на това . В момента не желая да встъпвам в това какви биха били отрицателните последствия. Мисля, че за всички е ясно, че няма какво да споделяме " не " на Европейски Съюз и Съединени американски щати, изключително в случай че това може да ни даде стабилизация, нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово, стабилизиране на атмосферата на Балканите и интензивен европейски път ", сподели Лайчак.
 В Сърбия дават обещание протести, в случай че Белград усъвършенства връзките си с Косово
В Сърбия дават обещание протести, в случай че Белград усъвършенства връзките си с Косово

Националисти се заканват на Вучич
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР