Специализираните в областта на ИИ компании, които са похарчили милиарди

...
Специализираните в областта на ИИ компании, които са похарчили милиарди
Коментари Харесай

Apple, Microsoft, Meta и Google се фокусираха върху създаването на малки AI модели с мощни възможности поради високата цена на LLM

Специализираните в региона на ИИ компании, които са похарчили милиарди долари за създаване на огромни езикови модели (LLM), в този момент залагат на „ дребни “ езикови модели като нов източник за увеличение на приходите, оповестява Financial Times. Разходите за основаване и образование на такива AI модели са доста по-ниски, в сравнение с за LLM.

Apple, Microsoft, Meta и Гугъл неотдавна пуснаха нови AI-модели с по-малко параметри, само че въпреки всичко мощни благоприятни условия. Те бяха подтикнати да подхващат тази стъпка от високата цена на LLM, както и опасенията по отношение на потреблението на събраните данни за образование, заради допустимо нарушение на авторските права.

Компании като Meta и Гугъл започнаха да оферират дребни езикови модели единствено с няколко милиарда параметъра като по-евтина, енергийно ефикасна и адаптивна опция на огромните езикови модели. В допълнение, такива модели изискват по-малко сила за образованието им и могат да защитят сензитивните данни.

„ Имайки толкоз доста качество на по-ниска цена, вие в действителност давате на клиентите опцията да употребяват доста повече приложения и да вършат неща, които са считали, че не биха им донесли задоволителна възвръщаемост на тази (LLM ) инвестиция, с цел да оправдаят действителното ѝ потребление. ” — сподели Ерик Бойд (Eric Boyd), който е корпоративен вицепрезидент на Microsoft Azure AI Platform.

Гугъл, Meta, Microsoft и френският стартъп Mistral също пуснаха по-малки езикови модели, които са по-напреднали и по-ориентирани към осъществяване на задания.

Малките езикови модели също имат преимуществото, че могат да извършват дилемите си локално на устройството, без да изпращат информация в облака, което ще се хареса на грижещите се за поверителността си клиенти и за тези, които не желаят да изпращат информация отвън вътрешните си мрежи. Тези модели могат да се употребяват и на смарт телефони. Например, моделът Gemini Nano на Гугъл е конфигуриран на смарт телефоните Pixel и Samsung S24. Apple също загатна, че създава AI-модели, които да работят на смарт телефоните iPhone.

На собствен ред, основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман сподели, че неговата компания ще продължи да работи върху основаването на по-големи AI-модели с разширени благоприятни условия, които могат да разсъждават, възнамеряват и извършват задания и които в последна сметка ще могат да доближат същото равнище на просветеност като индивида.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР