Специалисти от Руския научно-изследователски институт по експлоатация на атомни електроцентрали

...
Специалисти от Руския научно-изследователски институт по експлоатация на атомни електроцентрали
Коментари Харесай

Създават първия дигитален двойник на АЕЦ с малка мощност

Специалисти от Руския научно-изследователски институт по употреба на атомни електроцентрали основават първия в света дигитален двойник на АЕЦ с дребна мощ.

Експертите създават изчисленията на модулите и детайлите на цифровите двойници на централи с два вида реактори – РИТМ-200 и Шелф. Двойниците ще извършват комплекс от функционалности на разнообразни стадии от виталния цикъл на централата – от проектирането до извеждането ѝ от употреба. Те могат да оказват помощ както за инспекция на плановите и конструкторските решения и съвместимостта на оборудването, по този начин и за образование на личния състав.

„ Цифровите двойници на АЕЦ се употребяват за оптимално дейно ръководство на плана, аргументация на сигурността, както и за оптимизация на строителството и поддръжка на употребата през целия витален цикъл на енергоблоковете “, означи Сергей Калякин, който е началник на отдел в института. Научната организация, чиято централа е в Москва, към този момент има аналогични разработки – през 2019 година експертите сътвориха виртуална цифрова АЕЦ с реактор ВВЕР, която сполучливо работи в съветските атомни централи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР