Специалисти и учени разбраха най-накрая кое е накарало нашата планета

...
Специалисти и учени разбраха най-накрая кое е накарало нашата планета
Коментари Харесай

Наводнение охладило Земята преди 13 000 години

Специалисти и учени схванаха най-сетне кое е предиздвикало нашата планета ненадейно да изстине и да застудее преди повече от 13 000 години. В резултат на това внезапно температурно катурване, Старият континент Европа попада в плен на една самобитна ледена ера. Причината за това било наводняване с пагубни размери, което е изляло в Атлантика гигантско количество прясна вода от езеро в Северна Америка. Мнението е на експерта Марк Бейтман от Университета в Шефийлд.

В резултат на този великански прелом мощното течение Гълфстрийм е било блокирано, а дружно с това и преносът на топли води към Северна Европа.

 Ледници

Става дума за езеро, което има размерите на модерна Англия. То се е изляло доста бързо, само че професорите не са сигурни тъкмо по кое време е станало това. Със сигурност обаче водната буря е била с невъобразимо големи мащаби.

Тези нови хипотези удостоверява предходни теории за аргументите, довели до внезапно изстудяване на Европа, при което от температури, сходни на днешните, се стига до такива на същинска ледена ера, която властвала близо 1400 години.

„ Изследванията ни демонстрираха, че в случай че за доста малко време излеете огромно количество прясна вода в Северния Атлантик, се случва тъкмо това ”, изяснява Бейтман.

Това езеро отпреди 13 000 години носи името Агасиз и е було елементи от днешните Канада и Съединени американски щати. То се е оформило зад ледена стена и когато тя се е разтопила, водите му тръгнали по долината на река Маккинзи, която е най-дългата в Канада. Проучването на отлаганията в региона посочило сходни индикатори върху обширна повърхност и на друга надморска височина, което можело да се изясни само с гигантско наводняване, провокирано от Агасиз.

Днес климатичните специалисти имат големи опасения, че световно стопляне може да провокира ненадейно размразяване на ледовете на Гренландия. Основното е, че прясната вода от тях би изиграла ролята на „ запушалка ”, която да запуши Гълфстрийм, вследствие на което в Европа може да се повтори обстановката от преди хиляди години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР