Специалист по миграционна политика ще наследи крайнодесния лидер Матео Салвини

...
Специалист по миграционна политика ще наследи крайнодесния лидер Матео Салвини
Коментари Харесай

Специалист по миграцията заменя Салвини в новото италианско правителство

Специалист по миграционна политика ще наследи крайнодесния водач Матео Салвини като вътрешен министър в новата проевропейска коалиция на Италия, съобщи " Гардиън ".

Лучана Ламорджезе, на 38 години, деец в министерството на вътрешните работи, през последните години отговаряше за планирането в бежанските центрове и центровете за банкет на мигранти в Северна Италия и е позната с това, че предизвиква събития и политики за интеграция.

Назначаването й би трябвало да бележи завършек на ерата на Салвини, чиито твърди ограничения против миграцията включваха затваряне на италианските пристанища за избавителни кораби на неправителствени организации и преустановяване на основни отбрани за търсещите леговище.

Проевропейски икономист за финансов министър

Коалицията на премиера Джузепе Конте сред лявоцентристката Демократическа партия и антисистемнто Движение " Пет звезди ", включва също по този начин Роберто Гуалтиери, авторитетен член на Демократическата партия в Европейския парламент, който ще е министър а стопанската система.

Въпреки че Италия имаше сложни връзки с Брюксел и едвам избегна наказателна процедура за несъразмерен недостиг, Гуалтиери ще бъде в предните редици, с цел да договаря за спомагателни средства за бюджета за 2020 година, отбелязва " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. От 2014 година той заема на стратегическия пост ръководител на Комисията по стопански и парични въпроси в Европарламента, където настояваше за поредност от финансови промени, целящи да подсилят стабилността на еврозоната при възможна рецесия.

Гуалтииери също по този начин присъстваше постоянно на срещи на европейските министри на финансите и следеше от близко протичащото се в еврозоната, най-много по време на гръцката рецесия през 2015 година

" Той добре познава европейските институции и метода, по който действат. Италианците бяха доста ясни при техния прочит на бюджетните правила на Европейски Съюз и Гуалтиери е доста добре осведомен с границите на тези правила. Голям коз е да имаш някого с сходен опит ", сподели пред " Франс прес " европейски източник, поискал анонимност.

Назначаването му ще бъде признато позитивно както от Брюксел, по този начин и от интернационалните институции. Отношенията с досегашната популистка коалиция постоянно бяха обтегнати, най-много с бивпия вицепремиер Матео Салвини, който постоянно атакуваше Европейската комисия.

Очаква се през днешния ден новото държавно управление, в което водачът на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо ще бъде външен министър, да постави клетва.

По време на съдружните договаряния Демократическата партия неведнъж изиска от " Пет звезди " да изостави миграционните политики на предходното държавно управление, в което бе партията на Салвини " Лига ". Ключов бе отводът от направения от Салвини декрет за конфискуване на избавителни лодки на неправителствени организации и за санкции за плавателните съдове, които транспортират мигранти до Италия без позволение.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

Грациано Делрио, водач на Демократическата партия в долната камара на Народното събрание, сподели в сряда, че в политическата стратегия на държавното управление ще бъде включен нов закон за имиграцията.

Новите министри ще би трябвало да завоюват вотове на доверие в двете камари на Народното събрание идната седмица.

В държавното управление " Пет звезди " ще има 10 министри, Демократическата партия – девет, а един (в здравното министерство) ще е за дребната крайнолява група " Свободни и равни ", която също ще взе участие в обединението, показва " Политико ". Ламорджезе, която ще е една от седемте дами в държавното управление, е без политическа принадлежност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР