Спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия понасят

...
Спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия понасят
Коментари Харесай

Шест от фондовете за втора пенсия са с отрицателна доходност

Спестяванията на родените след 1959 година за втора пенсия понасят въздействието на съвършената стихия от рецесии по международните пазари. Шест от деветта фонда за наложително в допълнение пенсионно обезпечаване са с негативна рентабилност за интервала 30 юни 2020 година - 30 юни 2022 година, демонстрират последните данни на Комисията за финансов контрол. Над рецесията плуват единствено дребни фондове, които не са показателни за общото положение на пазара.

Доходността на универсалните фондове за последните 24 месеца варира до минус 2,29. При доброволните, където са осигуровките за трета пенсия и рестриктивните мерки за вложения са по-леки, картината е много по-добра - тук единствено два фонда имат негативна рентабилност, а има и фонд, постигнал рентабилност от 8,75.

Цените на акциите на международните пазари започнаха да падат още в първия месец на годината в очакване на разгръщане на спора сред Русия и Украйна. В бюлетините за интернационалната среда на Комисията за финансов контрол се вижда, че обстановката остава комплицирана и в идващите месеци. В последния бюлетин да вземем за пример се отбелязва отрицателното въздействие на високата инфлация и вероятността за повишение на лихвите през юни, като към това се прибавят и новините от Англия за смяна на подписаната с Европейски Съюз договорка за Брекзит; изострените връзки около жп блокадата, която Литва наложи на съветския западен ексклав Калининград и прочие

" Такива рецесии сме имали и преди, само че особеното в този момент е, че се събират много отрицателни фактори ",. Тази многофакторна рецесия визира всички принадлежности, в които на фондовете е позволено да влагат - и акции, и облигации, означи тя. Петкова обаче предизвести, че това е просто моментна оценка и негативната рентабилност към момента не е загуба. " Загуби и облаги от вложения се осъществят тогава, когато имаме покупко-продажби ", изясни тя.

Много са съществени спадовете в показателите на международните тържища, на най-голямата борса - в Съединени американски щати, спадът е до минус 30, сподели още Даниела Петкова. Тя обаче добави, че пенсионното обезпечаване е дълготраен развой и няма значително значение какъв брой е доходността на пенсионните фондове за подобен извънредно къс интервал от време - половин година. " Имаме поставка да поемем отрицателната промяна - предходната година беше доста добра, имаше до 5-6,5% позитивна рентабилност на фондовете ", успокои тя.
 

ПОРТФЕЙЛ

Половината от вложенията и балансовите активи на универсалните фондове са в дългови скъпи бумаги, издадени или обезпечени от страни или техните централни банки, от ЕЦБ, Европейска инвестиционна банка или интернационалните финансови организации - 50,46% за деветте фонда, като по обособените фондове делът на този вид вложения варира от 16 до 65%. На последващо място по значителност са вложенията в акции, дялове, варанти и прочие - 38,57%, като тук делът им в обособените фондове варира от 26 до 55%. Данните са от последната информация на КФН, която демонстрира картината към 31 март.

 

ПЛАЩАНИЯ

9 месеца след историческия миг, в който настъпи етапа на погашение от втория дирек на пенсионната система у нас, към момента напълно малко българи са се възползвали от правото си на втора пенсия. Това е разбираемо за тази начална фаза, която настъпи предходната есен първо за дамите, родени при започване на 1960 година (право на втора пенсия се придобива при навършване на възрастта за трета категория труд, без значение на стажа).

КФН към момента не е оповестила резултатите от активността на фондовете към средата на годината, само че инспекция в информацията за една от фирмите демонстрира един обезпокоителен факт - към момента общата сума, изплатена на наследници на обезпечени лица, е по-голяма от средствата, изплатени под формата на пенсионни артикули за хора, доживели втора пенсия. С други думи, измежду изплатените средства от универсалните фондове с по-голям дял са тези, чиито притежатели на процедура не са ги дочакали. С навлизането в същинската фаза на погашение, когато повече хора ще употребяват тези артикули, картината естествено ще се промени. Тази статистика обаче удостоверява - че има шокираща смъртност измежду хора в трудоспособна възраст.

В " Доверие " да вземем за пример през юни са изплатени над 3 млн. лева на обезпечени лица и пенсионери, както и на техни наследници. 1,049 млн. лева от тази сума са изплатени от универсални фондове на наследници, т.е. това са заплащания за умряли лица, които са имали обезпечаване във фонда на " Доверие ". За да имат такова обезпечаване, то те са били родени след 1959 година Става дума за 340 души единствено в този фонд. Само за първите три месеца на годината, деветте универсални фонда са изплатили 14,7 млн. лева на наследници на обезпечени лица (тук не влизат наследниците на умряли лица с към този момент отпусната пенсия).

1785 души са получили предишния месец разсрочено заплащане от фонда на " Доверие " - единият тип пенсионен артикул от втория дирек, като общо са им изплатени 609 419 лева 167 души са получавали пенсия, като тук изплатената сума общо е 30 443 лева (за този вид заплащане би трябвало да има по-сериозни спестявания в самостоятелната партида). Чудесни вести обаче има при третата пенсия - тук за месец са изплатени 857 038 лева, като наследствените заплащания в тази сума са единствено към 52 000 лева

Фондовете за погашение на пенсионни артикули към момента са доста дребни, защото хората, придобили право на пенсия към момента не са огромен брой. " Един фонд от 5-10 млн. лева е доста мъчно да се влага, защото парите са малко. Заради този проблем бе позволено в първата година да има по-голяма капиталова независимост за сдруженията и да не се изисква наложителната при другите вложения диверсификация. Това сега ни оказва помощ да опазим нашите пенсионери в рецесията - актуализирахме септемврийските пенсии с близо 7% за 6 месеца ", разяснява Даниела Петкова, имайки поради компанията, която оглавява - " Доверие ".

Петкова сподели, че при тези нови фондове - основани особено за етапа на погашение и обособени по типове пенсионни артикули, доходността е 20-29% на годишна база, което с огромните фондове е невероятно поради капиталовите ограничавания. Периодът на капиталова независимост обаче завършва на 1 септември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР