Спадът в акциите на технологичните компании натежа върху S&P 500

...
Спадът в акциите на технологичните компании натежа върху S&P 500
Коментари Харесай

Технологичните акции са големите губещи на Уолстрийт в края на седмицата

Спадът в акциите на софтуерните компании натежа върху S&P 500 в петък, отслабвайки облагите на необятния американски показател от четвъртък и изтласквайки го на негативна територия за седмицата.

S&P падна с 1,2%, Nasdaq Composite загуби 1,6%, а Dow Jones Industrial Average се намали с 289 пункта, или 0,8%.

S&P 500 и Nasdaq регистрират слаби седмични спадове, до момента в който Dow отбелязва дребен растеж.

В петък показателите отвориха с намаляване, като загубите се форсираха по обяд.

Технологичните акции, звездите на пазара тази година, бяха едни от най-зле представилите се, като секторът на осведомителните технологии на S&P 500 изгуби съвсем 2%.

Акциите на Adobe паднаха с 4,2% след оповестените в четвъртък данни за приходите на софтуерната компания и бяха измежду най-големите губещи на пазара.

Този спад накара някои вложители да заемат по-предпазлива позиция и по отношение на други софтуерни компании.

Meta Platforms и Nvidia изтриха повече от 3%.

Акциите на Microsoft и на Palo Alto Networks изгубиха надлежно 2,5% и 2,3%.

Акциите на Arm изгубиха мощ след дълго чакания дебют на дизайнера на чипове на борсата в четвъртък, падайки с 4,5% в петък след бурно повишаване в първата комерсиална сесия за годината, което беше знак за мнозина, че IPO пазарът още веднъж се съживява.

Акциите се търгуват в стеснен диапазон през последните седмици, след растежа на пазара през по-голямата част от годината. Въпреки това някои вложители не престават да считат, че стопанската система на Съединени американски щати ще резервира силата си, поддържайки високата рентабилност на държавните облигации и стимулирайки облаги във всичко - от петрола до акциите.

Новите стопански данни от тази седмица демонстрираха, че американците не престават да харчат, макар че стават все по-песимистични във връзка с стопанската система, до момента в който производителите в Ню Йорк са с добра настройка по отношение на бизнес изискванията.

Междувременно по-високите цени на горивата въпреки всичко помрачават прогнозите, че инфлацията ще продължи да понижава. По-рано тази седмица нови данни демонстрираха, че потребителските цени през август са се повишили с най-бързите темпове от повече от година, подхранвани от скок в разноските за сила.

Цените на петрола се покачиха тази седмица, като тези на суровия вид Брент се откриха на най-високото си равнище от ноември 2022 година През последните три седмици цените на Брент са скочили с съвсем 12%, най-голямото им сходно нарастване от април.

Докато борбата с инфлацията на Федералния запас наподобява не е завършила, доста вложители разпределят пари към държавните облигации на Съединени американски щати, като доходността им се движи към някои от най-високите равнища за последното десетилетие.

Тази на 10-годишните държавни скъпи бумаги се увеличи за втора поредна седмица и се откри на 4,321% в петък.

Много трейдъри чакат Федералният запас да резервира лихвите на сегашните им равнища на срещата си идната седмица, макар че вероятностите за останалата част от годината са по-мрачни.

Някои вложители считат, че американският фондов пазар е на кръстопът. Проблемът е, че анализаторите не са сигурни какво може да даде нов подтик на акциите нагоре.

Въз основа на консенсусни оценки за обособените компании, растежът на облагите за целия S&P 500 се чака да бъде 12% за идващите 12 месеца, предвижда Citi.

В Европа главните показатели на водещите фондови тържища се покачиха в края на вчерашната комерсиална сесия.

На Лондонската фондова борса FTSE 100 прибави 0,5%, във Франкфурт DAX набъбна с 0,56%, а парижкият САС 40 се увеличи с 0,96%.

STOXX Europe 600 е нагоре с 0,23%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР