България бе оставена в т. нар. сив списък“ за пране

...
България бе оставена в т. нар. сив списък“ за пране
Коментари Харесай

България остава в „сивия списък“ за пране на пари

България бе оставена в така наречен „ сив лист “ за пране на пари на междуправителствената Специална група за финансови дейности (FATF). Тя бе вкарана в него през октомври 2023 година, а всъщност присъединяване в листата споделя, че за тези страни би трябвало да има засилен надзор поради прекомерно високо равнище на пране на пари. Всички страни част от листата обаче работят с Групата за премахване на пропуските си.

Според организацията страните в сивия лист страдат от „ стратегически дефекти “ в напъните си за противопоставяне на прането на пари и финансирането на тероризма.

България и Хърватия са единствените две страни членки на Европейския съюз, част от листата. Хърватия обаче влезе в него през юни 2023 година, откакто към този момент бе станала част от еврозоната. България обаче към момента не дава отговор на критериите за еврозоната и в оповестения конвергентен отчет от Европейската централна банка преди броени дни тя, като предизвиква страната

да форсира напъните си за осъществяване на детайлите на проекта за деяние “.

Така макар че инфлацията на хартия наподобява единствената спънка пред влизането в еврозоната, ЕЦБ на процедура даде знак, че присъединяване в листата за нея съставлява проблем.

В своя отчет от FATF означават, че България би трябвало да продължи да работи по осъществяването на своя проект за деяние за превъзмогване на стратегическите си дефекти, в това число посредством премахване на пропуските в него, реализиране на контрол върху оператори на парични преводи, обменни бюра и брокери на недвижими парцели, възстановяване на следствията и правосъдните преследвания за корупция в огромни мащаби и проведена престъпност, идентифициране на най-уязвимите към корист с финансиране на тероризма организации с нестопанска цел.

Към листата се причислява и Монако. 
Турция
В същото време Турция, която попадна в „ сивия лист “ през октомври 2021 година, е извадена от него. FATF регистрира „ забележителен прогрес “ като обособяване на повече запаси за контрол на спазването на условията за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма от високо рискови браншове и увеличение инспекциите на място; използване на наказания за нарушавания – по-специално за нерегистрирани услуги за парични преводи и обменни бюра и по отношение на условията за точна и настояща информация за действителните собственици; усилване на потреблението на финансово разузнаване; предприемане на по-сложни следствия и наказателни преследвания за пране на пари; установяване на ясни отговорности и измерими цели и индикатори за успеваемостта за органите, виновни за възобновяване на активи от незаконна активност и гонене на случаи на финансиране на тероризъм и потребление на статистически данни за актуализиране на оценките на риска; осъществяване на повече финансови следствия в случаи на тероризъм, приоритизиране на следствията за тероризъм и правосъдните преследвания, свързани с групи, посочени от Организация на обединените нации, и гарантиране, че следствията за тероризъм се уголемяват, с цел да се разпознават мрежи за финансиране и поддръжка.

Анкара се надява стъпката да усили финансовите потоци към Турция и да укрепи доверието на интернационалните вложители във финансовата ѝ система.
За FATF
Организацията е основана по самодейност на Г-7 в края на 1989 година със задачата да оказва влияние върху обособените страни да се борят против прането на пари. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР