Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани

...
Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани
Коментари Харесай

Руско издание: В САЩ се появиха проблемите, довели до разпада на СССР

Социолозите и политическите анализатори фиксират от ден на ден тревожни трендове, свързани с бъдещето на Съединени американски щати. Цяла серия признаци както вътре в американското общество, по този начин и във външната политика на Вашингтон, свидетелстват за началото на залеза на най-могъщата империя на Земята. Някои от процесите припомнят мощно на аргументите, довели до разпада на Съюз на съветските социалистически републики, написа авторитетното съветско издание „ Взгляд “ в материал, представен от организация " Фокус ".
Едно от водещите американски списания Foreign Policy разгласява публикация под заглавието „ Пътят на Америка към репутационен провал “. В текста се прави извод, че залезът на „ меката мощ “ на Съединени американски щати от предишното е почнал не от президента Доналд Тръмп, само че той по всякакъв начин способства този развой със своята неполиткоректност и невъздържаност.
За мотив послужи следващият скандал във Вашингтон, предизвикан от американския президент. Припомняме, че в своя акаунт в Twitter Доналд Тръмп съумя да оскърби по едно и също време четирима конгресмени, като означи, че всички те „ произлизат от страни, чиито държавни управления са цялостна и тотална злополука “, а също така им предложи да се върнат в родините си и да оказват помощ на своите страни. Авторът на публикацията стига до извода, че при положение, че Тръмп бъде избран отново през 2020 година, доста съдружници на Америка, привикнали да я гледат със спотаен мирис, повече няма да вършат това. Да съгласно анкета от май, извършена измежду повече от 10 хиляди поданици на Съединени американски щати, осъществена от Pew Research Center, 55% от американците смятат, че Тръмп е трансформирал характера и тона на политическите диспути в страната в по-лоша страна, а в 76% от респондентите мненията на Тръмп постоянно провокират безпокойствие.
Въпреки това казусът не е единствено в президента, кадърен с няколко „ туийта “ да провокира яростни диспути в Конгреса, само че и в цялата днешна политическа конюнктура в Съединени американски щати, която безусловно е пронизана от духа на взаимни упреци и съмнение. В същата анкета 85% от американците считат, че политическите диспути в страната стават все по-негативни и неуважителни към непознатата позиция. Общественото мнение в страната внезапно се поляризира.
Външната политика е производна на вътрешната. Америка губи своята „ мека мощ “, а след нея и част от предходните си геополитически позиции, освен поради провокациите, хвърлени към нейното господство от Русия и Китай, само че и поради вътрешните ѝ проблеми. Американската империя се отхвърля от своите базови полезности (семейството, религията), а обичайните институции (армията) влизат в непрекъсната турбулентност. Въоръжените сили на Съединени американски щати (като полицията и пожарната) се употребяват с огромен престиж в обществото и на практика всеки политик смята за собствен дълг да ги назовава „ най-великите в света “, само че казусът е в това, че американската войска като че ли стопира да схваща защо се бори в десетки спорове по целия свят.
Има явна бездна сред двупартийния милитаризъм във Вашингтон и скептицизма измежду американските военни ветерани, които през днешния ден в болшинството си смятат последните война на страната за „ загуба на време “. Започналата на 11 септември 2001 година така наречен " дълга война " докара до това, че 64% от ветераните (съгласно анкетата на същия Pew Research Center) разказват иракската война като такава, която не е възстановила понесените от Съединени американски щати загуби. 58% от тях правят оценка по същия метод и акцията в Афганистан.
„ И до момента в който не се върнем към външната политика, завещана от бащите създатели – да се въздържаме от присъединяване в разприте на други страни – не ни е предопределено да се усещаме в сигурност даже в личния си дом “, отбелязва в своята книга „ Смъртта на Запада “ известният американски палеоконсерватор Патрик Бюканън. Кой, в случай че не индивидът, служил като старши консултант при трима американски президенти (Никсън, Форд и Рейгън) и участник в редица външнополитически триумфи на Съединени американски щати, схваща пагубността на безкрайните войни и вашингтонските филантропични интервенции?
Въпреки непрекъснатите военни дейности, способността на Съединени американски щати да ръководи другите очевидно е отслабнала. Достатъчно е просто да погледнем Източна Азия и Близкия Изток – Америка към този момент не може, както по-рано, да постанова своята воля на другите страни, макар че тя, както и преди, е необикновено мощна и в стопански, и във боен проект. Крайно индикативен е образецът с Турция, една от най-важните страни в НАТО, която просто подценява всички закани на Вашингтон за покупката на съветските системи С-400.
Америка постоянно е била считана за извънредно богобоязлива страна, трансформирайки се в леговище за доста преследвани в Европа християнски секти. Но през днешния ден обстановката се трансформира: за последните 20 години американските църкви от всички посоки са изгубили 20% от енориашите си, а съгласно оценката на The New York Times, броят на даренията за религиозни действия също са намалели с 50%. Намаляването на броя на енориашите демонстрира намаляване на обществената единодушие в американското общество. В Съединените щати от дълго време са загрижени за този проблем и пишат цели книги, от време на време подхождат към въпроса от непредвиден ъгъл.
Например, известният политолог Робърт Патнъм в работата си „ Боулинг: крахът и възраждането на американската общественост “ употребява статистиката за понижаване на любителските лиги за боулинг, с цел да покаже спада на интереса измежду елементарните американци към публичния живот. В самия боулинг, написа Патнъм, няма нищо вълшебно, само че огромнят брой лиги и тимове в любителския боулинг преди няколко десетилетия беше признак за едно живо и крепко общество: хората избраха да поддържат връзка отвън дома и работата. Едва ли през днешния ден американците играят боулинг по-малко, в сравнение с преди, само че все по-често те избират да го вършат сами, установи създателят.
Пада числеността и на доста други цивилен организации: „ Рицарите на Колумб “, Червеният кръст, профсъюзите, „ Лигата на жените-избиратели “ и така нататък Това значи, че през днешния ден измежду американците има доста по-малко връзки и цивилен полемики, в сравнение с по-рано, те избират не общуването, а работата и потреблението.
Един от главните стълбове на гражданското общество е фамилията. Всяко разискване на упадъка на гражданското общество в Съединени американски щати би било ненапълно без да се засегне казусът със фамилния живот. Няма никакви учредения да се подозира, че от момента на последното общнонационално броене през 2010 година фамилният институт е претърпял някакво възобновление. Във всеки случай най-вероятно, се е случило противоположното.
Броят на американците, които в никакъв случай не са били женени, доближи рекордно високо равнище през 2012 година – 25% от всички възрастни, при което делът на чернокожите над 25 години, които в никакъв случай не са основали семейство, се равнява на 36%. Днес броят на американските деца, живеещи в общоприетоо семейство с двама родители, е 46%, до момента в който през 1980 година те са били 61%, 60-та – 73%. През 1965 година 25% от всички чернокожи деца са се родили отвън брак. През 2016 година този индикатор се е нараснал до 70% и даже минава 80% в някои градски региони. През 1940 година те са били 5%, което е съпоставимо с индикаторите на белите деца. Средният коефициент на американската раждаемост отвън брак през 2016 година сформира 52%, а за белите – 30%.
Влиянието на семействата с един родител върху бъдещето на детето е доста по-сериозно, в сравнение с нормално се счита: Американски откриватели откриха, че децата в семействата с един родител са два пъти по-склонни да страдат от психологични разстройства и зависимости. 63% от самоубийствата измежду младежта се следят в домове без татковци, 90% от всички бездомни младежи и бегълци идват от домове без татковци, което е 32 пъти повече от междинното за страната. 85% от всички деца с поведенчески проблеми идват от домове без татковци, което е 20 пъти повече от междинното за страната. 71% от всички отпаднали от учебно заведение идват от домове без татковци, което е девет пъти повече от междинното. 85% от всички малолетни лица в пандизите идват от фамилии с един родител, което е 20 пъти повече от междинното и така нататък
Съветският съюз, една от най-мощните империи в историята на човечеството, се разпадна освен поради падащите цени на петрола, доближаването на Съединени американски щати и Китай, афганистанската война и възходящия шовинизъм в руските републики - само че на първо място поради дискредитирането на тези хрумвания, които проповядваше руският строй.
Скучаещите на досадните идеологически събрания комсомолци, цеховици и водещи, всъщност към този момент западният метод на живот на сътрудниците на Министерството за външна търговия – руската система към този момент не беше нужна за всички тях и милиони други руски жители: голямата империя спря да съществува в течение на няколко години. Точно по същият метод американската цивилизация, последователно отказваща се от своите полезности е застрашена, въпреки и не от бърз, само че крах на нейното въздействие.
Разбира се, „ меката мощ “ на Америка към момента е явна, Съединени американски щати се намират в пика на своето цивилизационно господство, само че чувството, че това е началото на залеза е настойчиво. В навечерието на един от основните национални американски празници (4 юли) – Институтът „ Галъп “ откри, че за повторно през последните 19 години по-малко от половината възрастни в Съединени американски щати „ се гордеят доста “ с това, че са американци.
Foreign Policy са прави, когато пишат за упадъка на американското въздействие: през 2018 година единствено 30% от репондентите по света са декларирали, че имат положително връзки към Съединени американски щати под управлението на Тръмп. Преди няколко години те бяха 50%. Самите американци се отхвърлят от своите полезности, които им донесоха триумф и надали с идването на власт на политик-демократ постоянният спад на американското въздействие по света ще бъде извърнат, заключва съветското издание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР