Социалният психолог акад. д-р Петър Иванов е роден и живее

...
Социалният психолог акад. д-р Петър Иванов е роден и живее
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов за демографския срив: Учени взимат пари за програми и предлагат внос на африканци

Социалният психолог акад. доктор Петър Иванов е роден и живее в Русе. Той е един от създателите и пръв началник на катедра " Психология " във ВТУ " Св. Кирил и Методий " и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ. Автор е на доста книги и учебници, научни публикации, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на към 30 национални проучвания и планове.

Потърсихме акад. Иванов за коментар за демографската рецесия в България, откакто от Националния статистически институт оповестиха, че сме се стопили с близо 840 000 души за последните 10 години. Ето какво показа той пред Dir.bg.

- Академик Иванов, Националния статистически институт (НСИ) скоро извади страскащи резултати за демографска обстановка в България. Намалели сме с 840 000 индивида за последните 10 години и към този момент популацията на страната е към 6,52 милиона. Нещо изненадва ли ви?
- Това го предсказах още през 1999 година по данните за динамичността на популацията. Изненада ме доста по-зловещото развиване на демографската злополука и нейната скорост. Не ме изненадва отношението на Национален статистически институт и на властта, което като че ли не вижда нищо в региона на демографията и скрива истината.

- По данни на Национален статистически институт, през 1992 година в България са живеели 8 487 317 души, през 2001 година - 7 932 984, а през 2011 година - 7 364 570. Към 31 декември 2019 година популацията на България е 6 951 482 души? Преброяването през септември 2021 година регистрира 6 520 314 индивида. През 2030 година какъв брой ще сме?
- Да, съгласно уеб страницата на Национален статистически институт популацията на България към 31.12.2019 година е 6 916 548 души. Според Преброяване 2021 година към м. септември 2021 година популацията ни е 6 520 314. Но към 31.12.2021 година, в случай че отчетем 1/3 от нормалното годишно понижаване, без Ковид пандемията, от 110 000 души, защото остават 4 месеца до 31.12.2021 година - значи 33 000 души - и прибавим към намаляването още и 1/3 от 30 000-те публично оповестени умряли от Ковид пандемията, стават 43 000 души, то цифрата на преброените от Национален статистически институт българи към 31.12.2021 година би трябвало да е с тези 43 000 души по-малко, т.е. към 31.12.2021 година популацията ни е към 6 477 000 души.

И какво излиза - с близо 440 000 по-малко за година и 9 месеца, съгласно публични неоспорими оповестени данни на Национален статистически институт за 2019-а. Нали разбирате, че тук има нещо неправилно. Ще забележим по какъв начин ще го обяснят от Национален статистически институт. Никога България не е намалявала с над 400 000 индивида за близо 2 години! Иначе България понижава приблизително с сред 80 000 и 100 000 индивида на година. Умират към 110 000, раждат се към 50-60 000 и още към 40-50 000 емигрират.

Но да си довърша мисълта с нещо доста неприятно, което споделям постоянно - изчезваме като етнически българи и след години ще сме екзотично малцинство за сметка на други приятелски етноси. Така че към 2030 година България може да се приближи до население от към 5,7 милиона.

- В същото време България има рекордни равнища на детска смъртност. В рамките на Европейски Съюз, съгласно Евростат, с по-лоши индикатори са единствено Малта и Румъния. Коефициентът на България (2019 г.) по детска смъртност е 5,8. Това ще рече, че на 1000 родени деца приблизително 5,8 умират. Средният за Европейски Съюз индикатор е 3,4 смъртни случая на 1000 живородени деца. Все отново данните демонстрират трайна наклонност за понижаване на детската смъртност. За съпоставяне: през 2000 година детската смъртност е била 13,3 %, а през 2010 година - 9,4 %...
- Е, какво желаете да кажете? Че нещата са розови ли? Първо, тези данни не ми се костват правилни. В уеб страницата на Централно разузнавателно управление на САЩ промилът не е 5,8%, а е 8,4%. Разликата е почти по коефициент 1,6, който аз обичам да ползвам като застраховка на данните, по принцип приказвам. В международната класация на детската смъртност ние сме на 153-то място, от 227 страни, а до нас с по-малка смъртност са Наури, Кюрасо и Каймановите острови. В Европейския съюз сме с най-голямата детска смъртност. Каква трайна наклонност, какви пет лв.!

- Първи сме и по смъртност от ковид в Европейски Съюз, а кардинално водим класацията по гибел от сърдечно-съдови болести?
- Какво желаете да кажа в този момент? Нещо хубаво ли виждате в това. Ами, първенци, първи сме, с доста пред вторите. Това е покруса, в случай че си приказваме съществено. Ние сме преди всичко в света по смъртност, по беднотия, по неначетеност, по заболявания, по корупция, по крадене, по измами, по несвобода на словото, по публично обезсърчение, по брой служители на реда на човек от популацията, по брой депутати на човек от популацията, по брой държавни служители на човек от популацията, по брой дърти " учени " - комунисти в Българска академия на науките на човек от популацията, по брой първокласни коли на човек от популацията, по брой необразовани, некадърни и глупави министри на човек от популацията, по брой източени язовири на човек от популацията, по брой тъпи и алчни олигарси на човек от популацията, по брой безвъзмездни къщи за посетители на човек от популацията, по най-скъпи автомагистрали, по най-вече роми на човек от популацията, по максимален брой джамии на човек от популацията, по брой простаци на човек от популацията, по брой комунисти на човек от популацията, по брой сътрудници на Държавна сигурност на човек от популацията, първи в света по емигриране, по развратност, първи сме в света по безволие и дивотия...

- Има няколко така наречен демографски депресивни района, за които е присъща висока смъртност. В Северозападна България това са областите Видин, Монтана и Ловеч. Същото важи и за Плевен. В тежко състояние са Перник и Кюстендил, Смолянска област и южните елементи на региона на Странджа-Сакар. Там с изключение на ниската раждаемост има и висока смъртност?

- В цяла България е по този начин, не е единствено там.

- Нараства ли броят на обезлюдените региони?
- Нараства. Не ми се приказва по тази тематика.

- Най-значимата демографска наклонност в развиването на популацията е процесът на застаряване. Средната възраст на популацията в България е измежду най-високите освен в Европейския съюз, само че и в света. Средната възраст на популацията нараства стабилно, като от 40.4 години през 2001 година доближава 41,2 години през 2005 година, през 2013 година е 43,0 години, а в края на 2014 година е към този момент 43,2 години?
- Това е ваше одобрение, с което се съгласявам изцяло. Ще го допълня с един съответен образец. Според прогнозите на Национален статистически институт популацията, да вземем за пример, на Смолянския край единствено след няколко десетилетия ще намалее фрапантно от 120 000 на... 17 000. Възрастовият коефициент, т.е. отношението на възрастните към хората в трудоспособна възраст (16-65 г.) ще се промени от 50% на 200% (при дамите, например). Излиза, че във всички селища на Смолянския район ще живеят по-малко от 17 000 души като 10-12 000 от тях ще са старци. Така ще е почти в цялата страна. Всеки може да си показа какво ще стане, откакто и тези възрастни хора си отидат от света.

- Как се движи наклонността във възпроизводството на трудоспособното население. Съотношението сред броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 - 19 години) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 - 64 години)?
- Вече отговорих с образеца за Смолян.

- Всички ръководещи пишат стратегии за закъснение темповете на понижаване на броя на популацията с наклонност за стабилизирането му в дълготраен проект и обезпечаване на високо качество на човешкия капитал, включващ хората с тяхното здравословно положение, начетеност, подготовка, качества и умения? Много и хубави думи, само че май остават без покритие?
- Програмите ги пишат против доста пари по този начин нар. " учени " от Българска академия на науките. Преди време, след една година работа по държавна задача за рационализиране на Националната демографска тактика, два института на Българска академия на науките със стотици учени на щатни длъжности показаха отчет, в който напълно съществено приказват за нулев натурален приръст на популацията на България, т.е. за равнене на новородените и на умрелите през годината. Те акцентират, че това щяло да стане... с увеличение на раждаемостта и с понижаване на смъртността, нещо, което могат да съобразят и третокласници, без да получават милиони левове от държавния бюджет за прехрана, проучвания и разбори. От Българска академия на науките не споделят по какъв начин тъкмо ще стане това хубаво нещо на процедура. Академиците оферират да внесем извън, в това число от Близкия Изток и от Африка, към 380 000 души, с тях сме щели да си решим демографския проблем. От 30 години " учените " от Българска академия на науките пишат демографски тактики, вземат милиони левове за тях от властта, пък България поради тези тактики се качи на първото място в света по понижаване и изгубване на популацията. Може би в случай че ги нямаше тези тактики, щяхме да сме демографски по-добре?

- Какво може и би трябвало да се направи в областта на демографската политика, с цел да обърнем тренда?
- Според мен към този момент нищо. Държавата би трябвало да сложи този въпрос като №1, като главен приоритет. Но нямам доверие, че ще го направи. По тематиката единствено ще се приказва, както е било и досега.

- Какви трендове наблюдавате в Европа?
- Не се интересувам от други страни с изключение на България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР