Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) официално е сезирал Комисията за
Коментари Харесай

Възрастова дискриминация в „Ергенът“: СЕМ официално сезира КЗД. Искат спиране на предаването

Съветът за електронни медии (СЕМ) публично е сезирал Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) поради „ дискриминационно наличие по симптом „ възраст “ в „ Ергенът “. Повод за това е сигнал, подаден от българска платформа, бореща се за тъждество сред половете и заставаща против всички форми на принуждение против дамите.
От въпросната платформа „ Европейско женско лоби “ са подали сигнал към Съвет за електронни медии на 2 май 2024 година поради „ очевидна дискриминация и искрено сексистко отношение по отношение на дамите в реалити предаването „ Ергенът “. Според сигналоподателя в известния формат освен се употребява език на омразата, само че самото лъчение на предаването е в прорез с българското и интернационалното законодателство, написа iwoman.bg.
От Съвет за електронни медии са дали отговор на 22 май, като са прецизирали, че сигналът е прегледан на съвещание и е регистрирано, че в предаването „ Ергенът “ фактически има дискриминационнно наличие по симптом „ възраст “. Именно заради тази причина е сезирана КЗД. От Съвет за електронни медии прецизират, че те също са загрижени за въздействието върху децата, което оказват риалити форматите, предавани в телевизионния праймтайм, и са разискали въпроса на специфична полемика. След упоменатата полемика от bTV са поставили знак (12+), с който отбелязват, че предаването не е уместно за деца под тази възраст.
Въпросното „ дискриминационно наличие по симптом „ възраст “ в „ Ергенът “ е напълно очевидно, защото тематиката за възрастта на участничките бе съществена за целия сезон. Цялостната идея на Сезон 3 изначално бе построена върху „ конфликта “ на по-млади дами с по-зрели дами, като даже представянето на участничките за първи път пред Александър Младенов бе разграничено по възраст.
По време на цялото предаване разликата във възрастта бе съществена тематика за „ кавги “ сред участничките, а на финала на предаването, когато в сюжета бе вкарана и майката на Ергена, възрастта се оказа решителен фактор бъдещата свекърва да не хареса нито една от финалистките, а по-късно и синът ѝ реши, че няма да избере нито една победителка.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР