Социалистите предлагат отсега да започне разговорът за държавния бюджет за

...
Социалистите предлагат отсега да започне разговорът за държавния бюджет за
Коментари Харесай

БСП искат вече да видят Бюджет 2020

Социалистите оферират занапред да стартира диалогът за държавния бюджет за 2020 година, а не в последния миг. Това разгласи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

"Предлагаме в идващите дни и седмици, в случай че са подготвени сътрудниците и публичните организации, да стартираме занапред диалога за бюджета за 2020-а, а не в последния миг, като ние сме подготвени със своите оферти. Нека да седнем и рационално да обсъдим ", прикани соцлидерът.

Тя изясни, че в последните дни е била изнесена притеснителната информация от Национален статистически институт и Българска народна банка - има 90 нови милионери за една година съгласно Българска народна банка, 800 000 работещи небогати съгласно министъра на труда и обществената политика и 1 500 000 българи живеещи под прага на бедността.

"Ножицата се разтваря и неравенствата се усилват, освен в приходите, само че и районно в страната, регистрира Национален статистически институт - междинната заплата в София 1424 лева, в Благоевград - 700 лева Разликата е два пъти и от горната страна ", изясни тя. Председателят на левицата добави, че се задълбочават и районните разлики, което води до обезлюдяване на райони, овакантяване на младежи от страната, скупчване в огромните градове, откъдето идват и проблемите - трафик, застрояване на зелени площи, замърсяване.

Корнелия Нинова акцентира, че идват локални избори и целият информативен поток е концентриран в това коя партия кого издига и какви са интригите, несъгласията и борбите вътре в нея. Според нея сериозният въпрос обаче е по какъв начин ще се развиват общините. Тя акцентира, че сега в Брюксел се водят договаряния за новия Програмен интервал 2021-2028. Нинова изясни, че до момента 39 общини в България са употребили 840 благ. евро по Програмата за райони в напредък. По думите й има информация, че е допустимо броят на тези общини да бъде понижен за идващия програмен интервал, а и доста по-малки български общини нямат действителен достъп до европейските средства.

Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи, че евентуално ще имаме повече средства за кохезионна политика, само че по какъв начин те ще се възнамеряват тук в България и по какъв начин ще се отразят на общините никой нищо не споделя. Според нея това са стратегически въпроси за развиването на България и за виталния стандарт на българите, само че политиците се плъзгат по повърхността сега. по жълтите вести и интригите към локалните избори, а не към същността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР