Сотир Цацаров отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг

...
Сотир Цацаров отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Кирил Петков, че е поискал допуска ми, ще кажа в съда! Нямам разговор с Петков!

Сотир Цацаров дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в Народното събрание, излъчен дирекно във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 27-ми януари 2022 година

Илиана Беновска: Г-н Цацаров, с какъв урок излизате от КПКОНПИ и какъв член на Наказателния кодекс или някаква друга норма, етична или морална, сте нарушил, като сте се срещнал със Сашо Дончев и Георги Гергов в ЦУМ?

Сотир Цацаров: С никакъв урок не излизам от КПКОНПИ! Нито смятам, че съм нарушил каквото и да било!

Илиана Беновска: Тогава за какво това се употребява като претекст?

Сотир Цацаров: Защото е политически комфортно! В деня петък в Народното събрание беше препоръчана декларация за оставката на основния прокурор. Не разясня ничия друга оставка! Коментирам единствено своята лична оставка! В деня петък имаше избор на ръководител на Върховен касационен съд. Решението за лишаване на моя допуск е взето предния ден. Решението е осъществено на 14-ти януари сутринта. Това мисля, че е задоволително ясно!

Ще повторя това, което споделих – Кирил Петков разгласи решението за лишаване на моя допуск! Отделен въпрос е до каква степен той има право да се среща с тези материали и на какво съображение заместник-председателят на ДАНС, който е подписал акта за лишаване на допуск, го е срещнал. Отговорът, че той е министър председател, не е верният отговор. Но това е въпрос на пояснение на закона. Така или другояче се стигна до обстановка, при която Кирил Петков разгласи, че моят допуск е лишен, а час и двайсет минути по-късно отнемането на допуск ми бе връчено. Казано по различен начин- не мисля, че това е нещо друго, с изключение на опит за доста на ниска цена политически пиар!

В последна сметка се направи опит, споделих го и на чуването ми в Комисията по противопоставяне и предварителна защита на корупцията в Народното събрание, направи се опит съществуващите проблеми просто да бъдат маскирани! Просто да бъдат краткотрайно подминати с оповестяването на двама, трима, четирима индивида в тази страна за отговорни за всички проблеми.

Извинявайте, аз дотук чух, не разясня другите хора, че съм отговорен за трите мониторингови механизма! Чух, че съм отговорен за Шенген! Чух, че съм отговорен за енергетиката! Току що един депутат съобщи, че съм отговорен за раждаемостта и понижаване на популацията. И Вие смятате, че освен това състояние аз би трябвало да остана и да се държа като човек, който се е вкопчил в длъжността ръководител на КПКОНПИ?

Илиана Беновска: Нужен ли Ви е диалог с Кирил Петков?

Сотир Цацаров: Не!

Илиана Беновска: Защо?

Сотир Цацаров: Нито аз имам какво да му кажа, нито той има какво да ми каже! Всичко това, което е казано, е ясно.

Илиана Беновска: Но нали казвате, че той е бил основното въздействащо лице?

Сотир Цацаров: А за какво би трябвало да беседвам с Кирил Петков? Нито аз бих приел подобен диалог, нито той би приел подобен диалог.

Илиана Беновска: Довършете си, искахте да кажете Кирил Петков какъв брой е забъркан в отнемането на позволява Ви?

Сотир Цацаров: Вижте, не приказвам за никой, който е забъркан. Аз не приказвам за въвличане. Просто приказвам, че явно такива са разпоредбите на политическата игра.

Казах го ясно, в 9 часа сутринта аз съм към момента в дома си, държавната работа споделя, че моят допуск е лишен, медиите споделят, че евентуално моят допуск е лишен. В 12 часа министър председателят афишира, че моят допуск е лишен. В 13.20 на мен ми връчват отнемането на позволява.

Илиана Беновска: Вас по кое време Ви уведомиха?

Сотир Цацаров: В 13.20. И на всичко от горната страна някой се пробва да ми каже, че аз съм подал оставка поради отнетия допуск! Извинете, аз споделих вътре напълно ясно, 15 дни преди да подам оставка аз съм уведомил водачи на парламентарно показани политически сили, че ще подам оставка. 10 дни преди да подам оставка аз съм уведомил президента Румен Радев. Уведомил съм го, тъй като считам, че го дължа в символ на институционално почитание.

Илиана Беновска: А Кирил Петков уведомихте ли?

Сотир Цацаров: След това бе осъществена беседата с сътрудниците на ДАНС, от които разбрах, че в действителност против мен има такава процедура. Е кой е този, който ми споделя, че съм си подал оставката, тъй като той щял да им отнеме позволява? Напротив, когато очевидно се е схванало, че аз си отивам, тогава се е решило да се вземе да се направи още един подобен ход и да ми се отнеме позволява. Окей, за мен отнемането на позволява и възобновяване на позволява е въпрос на достолепие!

Илиана Беновска: Ще имате ли проблем с възобновяване на позволява?

Сотир Цацаров: Няма да имам проблем с възобновяване на позволява, когато се върна в прокуратурата, тъй като там имам допуск по закон. Но въпрос на достолепие е да апелирам и въпрос на персонално достолепие е да се боря за това по правосъден път да възстановя позволява си до класифицирана информация, нищо, че по силата на закон имам този допуск!

Илиана Беновска: Но ДАНС в какво Ви упрекна за срещата със Сашо Дончев, с цел да Ви отнеме позволява до класифицирана информация?

Сотир Цацаров: Доколкото запознат съм беседата, която бе извършена с мен, то е обвързвано с това, че на господин Дончев е изнесена класифицирана информация.

Илиана Беновска: Той ли го сподели това?

Сотир Цацаров: Не знам кой го е споделил!

Илиана Беновска: А по какъв начин го потвърждават, че му е изнесена класифицирана информация?

Сотир Цацаров: Не мога да разясня дейностите на ДАНС! Аз съм работил задоволително години с тази работа и с хората от тази работа, с цел да си разреша да кажа каквото и да било обвързвано с тях, което да е обвързвано с отрицателно оценка. Казах ясно, моят допуск не е лишен от ръководителя на ДАНС, моят допуск е лишен от заместник-председателя в отсъствието на ръководителя.

Илиана Беновска: Е, и?

Сотир Цацаров: Моят допуск е лишен от заместник-председателя по директно искане на Кирил Петков. И този заместник-председател не мога да укоря, тъй като по отношение на него е извършен избран напън.

Илиана Беновска: А кой Ви сподели, че Кирил Петков е изискал отнемането на позволява Ви.

Сотир Цацаров: Когато пристигна времето в правосъдното произвеждане ще стане ясно!

Илиана Беновска: Вие знаете кой! Съжалявате ли, че напуснахте Пловдивския съд, станахте основен прокурор и началник на КПКОНПИ?

Сотир Цацаров: Не!

Илиана Беновска: Защо?

Сотир Цацаров: Защото за нещата, които върша, аз не скърбя. Тези неща могат да ни вършат по-мъдри, тези неща могат да ни вършат в случай че щете по-изморени, само че в никакъв случай няма да ни карат да съжаляваме.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР