Сондата Касини, която бе изпратена на Енцелад (естественият спътник на

...
Сондата Касини, която бе изпратена на Енцелад (естественият спътник на
Коментари Харесай

Сонда успешно изплува от океана на спътник на Сатурн

Сондата Касини, която бе изпратена на Енцелад (естественият сателит на Сатурн), изпрати всички фотоси и научни данни, които събра при своето гмуркане в горещите гейзери, изхвърляни от южния полюс на луната.

Линда Спайкър, началник на задачата Касини в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Пасадена, е безапелационна, че данните, получени от сондата, дават опция на учените да прегледат Енцелад по един много по-детайлен метод. Тя е сигурна, че анализът им ще разкрие досега непознати за науката неща.

През миналата седмица сондата предприе хипотетично съдбовно гмуркане под повърхността на планетата. Тя се спусна на 49 км под южния полюс на Енцелад. По време на глуркането Касини прелетя през гейзерите, като взе проби, с цел да дефинира техния химичен състав. По този метод учените ще дефинират дали океанът, който се крие в недрата на планетата, е евентуално населен. До момента единственото несъмнено е, че е парещ.

Веднага откакто всички данни и фотоси бяха получени в нощта на събота против неделя, НАСА побърза да ги разгласява необработени на уеб страницата на плана Касини.

Следващата стъпка е събраните данни да се изследват подробно. Процесът ще отнеме няколко седмици и ще разреши на планетолозите да схванат от какво е формиран океанът под ледовете на Енцелад. Освен това те се надяват да схванат и от кое място идва пясъкът, който спътникът изхвърля в галактическото пространство дружно с горещите води.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР