Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double

...
Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double
Коментари Харесай

Тестват мисия за спасяване на света, при която сонда ще се блъсне в астероид

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен метеорит - Double Asteroid Redirection Test) ще се блъсна в метеорит на 26 септември, заяви НАСА, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е първият опит за отбрана на Земята от евентуално рисков галактически обект, въпреки и метеоритът в тази ситуация да не е действителна опасност.

Тестът ще покаже дали галактически уред може да доближи самостоятелно до избран метеорит и целеустремено да се блъсне в него, с цел да промени придвижването му по метод, който може да бъде измерен с наземни телескопи. ДАРТ ще обезпечи значими данни за по-добра подготовка за метеорит, който може да е рисков за Земята, в случай че се появи подобен.

Our will intentionally crash into an asteroid—which poses no threat to Earth—on Monday, Sept. 26. It's a test of planetary defense should we ever need it.

And we're broadcasting it live. How to watch:
— NASA (@NASA)

Сондата ДАРТ беше изстреляна през ноември предходната година от базата " Ванденберг " в Калифорния. След отделянето от ракетата тя се насочи към двойния метеорит Дидимос - Диморфос (Дидим/Диморф), който се движи към Слънцето. Очаква се ДАРТ да се блъсне в по-малкия Диморфос със скорост към 24 000 км/ч.

Екипът на ДАРТ е избрал системата Дидимос поради относителната ѝ непосредственост до Земята и двойната настройка. Така тя е идеална за наблюдение на резултатите.

Ударът би трябвало да е задоволително мощен, с цел да бъде изменена орбитата на Диморфос към по-големия метеорит. Камерите ще изпратят облици до Земята, а наземни телескопи ще измерят до каква степен се трансформира орбитата на Дидимос.

Очакванията са орбитата на Диморфос да бъде съкратена с 10 минути, само че екипът ще одобри за триумф и 73 секунди. При такова разстояние това ще е задоволително за безвредно отклонение на метеорит.

Диморфос е един от най-малките астрономически обекти с непрекъснато име и един от 27 500-те покрай Земята, проследявани от НАСА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР