Софийският административен съд разреши на френска лесбийка да доведе половинката

...
Софийският административен съд разреши на френска лесбийка да доведе половинката
Коментари Харесай

Съдът разреши на лесбийка да доведе половинката си у нас

Софийският административен съд позволи на френска лесбийка да докара половинката си у нас. Магистратите са отсъдили в интерес на правото на престояване на съпружеска хомосексуална двойка в България, оповестиха от " Младежка ЛГБТ Организация Действие “.

Кристина и Мариама са двойка от Австралия и Франция, която подписва брак на 1 юни 2016 година във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава разрешение за престояване в София, България. Според Директива 2004/38/EC всеки жител на Съюза се употребява от независимост на напредване за фамилията си в страните от Европейски Съюз, даже и неговият брачен партньор да не е жител на страна – членка на Европейския съюз, какъвто е казусът на Кристина. Въпреки това през 2017 година Дирекция " Миграция “ към Министерство на вътрешните работи отхвърля правото й да обитава в България, като се основава на това, че еднополовите бракове не са разрешени съгласно Конституцията на България.

Гей двойката, която има дете, чака още две и не се крие. " Щастлива съм да чествам освен своето право да пребивавам в България, само че също и правото за всяка еднополова двойка да употребява правото си на напредване в Европейски Съюз “, споделя Кристина, откакто схваща за решението на съда. Съдът приема, че съгласно правото на Европейски Съюз не е разрешено на страна членка като България да откаже право на престояване на други жители на Европейски Съюз поради това, че имат еднополов брак.

" Решението на Административен съд София-град е в сходство със скорошно решение на Европейския съд по сходно дело в Румъния, случая " Коман “, в което беше отсъдено, че страните от Европейски Съюз би трябвало да съблюдават правото на престояване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга страна, които желаят да живеят дружно на тяхна територия “, споделя Деница Любенова, юрист по отбраната на френско-австралийската двойка.

Според специалисти обаче решението на Темида изрично не може да се употребява като съображение за признание на гей браковете у нас. В България еднополовите двойки към момента не могат да подписват брак или да осиновяват деца дружно, а закононарушенията от ненавист по хомофобски и трансфобски подбуди не са включени в Наказателния кодекс.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР