София. Възстановяването на доверието и активизирането на диалога с Република

...
София. Възстановяването на доверието и активизирането на диалога с Република
Коментари Харесай

Служебният министър Светлан Стоев: Приоритети в работата на МВнР са открит диалог с Р Северна Македония и организирането на изборите на 11 юли 2021 г. зад граница

София. Възстановяването на доверието и активизирането на разговора с Република Северна Македония, както и организирането на изборите на 11 юли 2021 година зад граница са измежду главните цели на Министерството на външните работи в идващите два месеца. Това разгласи служебният министър на външните работи Светлан Стоев на брифинг за медиите, по време на който той показа екипа си, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

„ Министерството на външните работи е професионална работа. Деполитизирани сме, съществува Закон за дипломатическата работа. Тук на дневен ред не стоят партийни ползи, а стоят национални ползи. Всеки от нас, без значение каква служба заема, пази точно тези национални ползи “, съобщи министър Стоев. Той напомни, че веруюто му като министър е последователност и присъщата за дипломацията предвидимост на дейностите.

По отношение на външополитическите цели – на първо място е възобновяване на доверието и активизиране по двустранна линия на разговора с Република Северна Македония. Министър Стоев напомни, че България има публична позиция - рамка, по която се движи в връзките си с Република Северна Македония, и декларация на Народното събрание, подкрепена от всички политически сили, показани в 44-ия парламент. Страната ни е отворена за разговор. „ Това, което е належащо да има в нашите връзки, е от една страна поредност, а въпреки това градивно отношение в двустранния разговор. Целта е постигането на устойчиви и необратими резултати във възобновяване на доверието сред двете страни “, акцентира Светлан Стоев.

В същото време страната ни работи за връщане на тематиката за европейската интеграция на Република Северна Македония в границите на естествените европейски формати сред държавите-членки на Европейски Съюз за приемане на гаранции за България, че двустранните контракти ще бъдат изпълнявани. Очакваме градивен разговор от страна на Република Северна Македония.

Като друга значима тематика от интернационалния дневен ред в идните месеци Светлан Стоев открои партньорските връзки в границите на НАТО, идната видеоконферентна среща на външните министри на страните – членки на Алианса и подготовката на Срещата на върха през юни. Министърът обърна внимание и на идната Среща на върха на Инициативата „ Три морета “, в границите на председателството на България.

Министър Стоев още един път съобщи готовността на Министерство на външните работи и прикани българските общности в чужбина за интензивност и съдействие по подготовката на изборите на 11 юли.

Подготовката на вота е другата съществена задача в работата на министъра и министерството. За тази цел в министерството е основана Работна група „ Избори “ с ръководител – непрекъснатият секретар Иван Кондов и заместник-председател Калин Анастасов, които предоставиха информация за свършеното досега от Министерство на външните работи:

· МВнР е в непрекъснат контакт с Централната изборна комисия по всички въпроси, които касаят ролята и отговорностите на Министерство на външните работи в процеса на образуване на изборите. Включително всяка седмица министерството ще осведоми ЦИК за пандемичната конюнктура в чужбина.
· Поискани са единодушия за образуване на изборите от 128 страни, в които имаме упълномощени посланици с първична или вторична акредитация.
· Вече са получени единодушията от 19 страни: Швейцария, Англия, Словения, Белгия, Австрия, Испания, Република Северна Македония, Турция, Коста Рика, Узбекистан, Аржентина, Нигерия, Люксембург, Грузия, Беларус, Нидерландия, Финландия, Нова Зеландия и Чехия. Чешката страна прецизира, че не е желателно разкриването на изборни секции отвън пространствата на посолството.
· Съгласно взети решения на ЦИК към 25 май са формирани автоматизирано 568 секции в 67 страни. По разбор на Министерство на външните работи към днешна дата в към 300 от тях в 24 страни чакаме да се гласоподава и с машини, за което се чака и решение на ЦИК.
· МВнР работи по логистични проекти за изпращането на изборните бумаги, както и, в случай че бъде ангажирано, има подготвеност да осъществя спомагателни логистични проекти за доставката на техническите средства за машинно гласоподаване до секционните изборни комисии зад граница. ЦИК е осведомена за това.
· Изпратени са предложения за интернационално наблюдаване, а на уеб страницата на Министерство на външните работи е основана графа „ Избори “ за постоянно информиране на жителите.
· Призоваваме българските жители зад граница, които желаят да упражнят правото си на глас, да се възползват от опцията да подадат електронни заявки през страницата на ЦИК.
· МВнР ще провежда и постоянно брифинги за медиите, с цел да получават настояща информация, обвързвана с процеса на образуване на вота зад граница.

В рамките на брифинга министър Светлан Стоев показа и своя екип, с който ще работи по време на мандата на служебното държавно управление. Той ще бъде подпомаган от двама заместник-министри: дипломатът от кариерата Румен Александров и специалистът Зарица Динкова, която има опит в разнообразни европейски институции. Тя ще дава отговор за политиката за развиване и икономическия профил на Министерство на външните работи и ще работи тясно и с вицепремиера, който дава отговор за контрола по еврофондовете и проекта за възобновяване и резистентност.

Началник на кабинета на външния министър е Яна Дочева, някогашен шеф в Министерството по българското председателство на Европейски Съюз. Важна роля в екипа на министъра имат и генералните шефове в дипломатическата работа: Василий Такев, общоприет шеф „ Двустранни връзки “, Мая Добрева, общоприет шеф „ Политически въпроси “ и Уляна Богданска, общоприет шеф „ Глобални въпроси “.

Министър Стоев акцентира, че екипът му е напълно експертен като ще работи в сходство с главната функционалност на дипломацията за разговор, за основаването на контакти и другари в отбрана на националните ползи на страната ни.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР