София. След последните избори и благодарение на нашите 4 годишни

...
София. След последните избори и благодарение на нашите 4 годишни
Коментари Харесай

Корнелия Нинова пред актива на БСП в София: БСП единствена има ясен, стабилен и конкретен план за управление на страната

София. След последните избори и с помощта на нашите 4 годишни старания, смяната стартира. Но тя би трябвало да продължи. Днес си слагаме втора цел - да довършим смяната, да доразградим този модел, само че и да предложим различен, съответен, явен обективен. Да бъдем алтернативата, с изключение на опозицията на модела. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред актива на Българска социалистическа партия в София, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия .

Наша обичайната политика е обществената. Наша първостепенна грижа е битката с бедността и неравенствата. Има две групи българи най-засегнати от този проблем. Това са възрастните хора и младите фамилии с деца. Знаем ден по ден, крачка по крачка какво да създадем. Започваме с преизчисляването на пенсиите, Закона за възрастните хора, понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите, специфични грижи към възрастното потомство - това е първият ни приоритет.

Младите фамилии и децата - също най-засегнати от рецесията. Необлагаем най-малко за млади фамилии с деца, които са работили и са се осигурявали от 500 лева за всяко дете. Безплатни детски градини и ясли, безвъзмездни учебници за учебните заведения, безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години. Помощ за раждане на дете от 10 минимални заплати - това са 6 500 лева през днешния ден, в случай че тя се повиши, ще се повишат и те. Това също е за родители, които са работили и са се осигурявали.

Най-големият проблем пред нас като българи е демографската злополука. Каквото и да създадем - прелестни пътища да построим, прелестни учебни заведения да изградим, прелестни лечебни заведения да създадем - народ няма ли, няма никакъв смисъл. Политиката към младите и към възрастното потомство е политика против демографския срив в България.

Друго доста значимо нещо, с цел да има народ, да е здрав и да работи, е промяната в опазването на здравето. Всичко ще създадем по силите си лечебните заведения да не са търговски сдружения. Сложна и тежка борба е това против сериозен конкурент. Но нищо друго не може да промени опазването на здравето, в случай че не бръкнем в същността на модела, а той е - лечебните заведения да не са търговски сдружения и здравето да не е търговия.

Другото най-важно за нас, с цел да се развива нашия народ, е образованието. Без обучение, хора, нямаме прогрес. Имаме цялостна стратегия за образованието. Но за нас едно от най-важните неща е - един учебник за един клас за цялата страна по един предмет и той да се написа от страната, а не от частни колективи. Но и в тези учебници да написа истината - за българската история, за българската просвета, за българските създатели и класици, за българските обичаи, полезности и духовности.

И на единствено още един акцент ще се спра от програмата. Защото, с цел да има здрава и образована нация, с цел да има развита стопанска система, с цел да има битка с демографията, можем да имаме още едно нещо. Българската земя да храни българския народ. Имаме прелестна природа и прелестна земя, която може да отглежда българско мляко, месо, плодове и зеленчуци, а да не ядем 80% импорт. Специална стратегия и грижи имаме за различен вид земеделия - обърнато към дребния производител, обърнато към българските артикули и към това - българският производител да може да си излага стоката на пазара, да печели от труда си, а потребителите да не купуват скъпо. След броени дни е Празника на черешите, един образец да ви дам, и разговаряйки и подготвяйки се, разбираме следното - в този миг черешите в Кюстендил се купуват за 80 стотинки от хората, които са си оставили труда и ръцете на полето и в градината. А за какъв брой се продават в София? За 8 лв.. Разликата отива в прекупвачи, които не са си мръднали пръста да произведат това нещо. А нашите пари, от джоба на потребителя, отиват отново там - за хора, които не са произвели нищо. Коренна смяна би трябвало и в земеделската политика.

Разбира се, за всеки един от секторите имаме своята визия по какъв начин да стане.

Вчера се върнахме от Северозапада, където събрахме Плевен, Враца, Видин, Ловеч и Монтана - най-изоставащия район в Европа. Само целенасочена политика към тези райони може да ги съживи и да върне хората там - да се обработва земята, да има произвеждане, да има млади, да има учебни заведения и детски градини.

Пари в страната има, само че е значимо по какъв начин се разходват. За нас приоритет са хората.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР