София. Румен Радев встъпва в първата от петте години на

...
София. Румен Радев встъпва в първата от петте години на
Коментари Харесай

Галъп: Високо институционално доверие на прага на втория мандат президента Румен Радев

София. Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с заявено доверие от 58,5% от българите и отрицание от 32,1%. Останалите не могат да преценяват. Така рейтингът на президента (одобрение минус неодобрение) на прага на новия мандат е +26,4.

Институцията е една от дребното в страната с позитивен рейтинг (наред с институции като армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-голям рейтинг измежду останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близо до институционалното. Данните са от представителното за пълнолетното население на страната изследване от самостоятелната ежемесечна изследователска стратегия на „ Галъп интернешънъл болкан “ , „ лице в лице “. Проведено е измежду 805 пълнолетни българи сред 6-ти и 14-ти януари.

Останалите фигури с позитивен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ министър председател и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с възходящо доверие) и Илияна Йотова. В идните месеци, с повишаване на известността на новите лица и с края на инерцията на публичното мнение към изборите, картината на персоналното доверие на другите фигури ще добие приключен тип и ще си коства да се прегледа в елементи.

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на обичайните за нашето общество отрицателни настройки към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите показват персонално доверие към нея, 41,2% споделят, че нямат доверие в нея, а останалите се двоумят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3.

Тридесетгодишният проучвателен опит на „ Галъп интернешънъл “ разрешава да бъдат проследени трендовете в доверието към президентската институция от 90-те години насам. Механизмът на избор и конституционната роля на президента допускат високо публично доверие в тази институция. Националният опит обаче демонстрира, че това високо в началото доверие, особено за встъпването в служба на всяка нова президентска двойка, постоянно бързо се изчерпва с напредването на мандата. На този декор стабилно високите равнища на доверие в първия мандат на Радев – без основни спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места измежду президентите до момента.

Стартов заем на доверие към държавното управление

След първия месец работа на новото постоянно държавно управление на Кирил Петков за пръв път от повече от десетилетие насам делът на българите, които имат доверие в кабинета, е по-голям от каузи на тези, които нямат. За финален път това се случи през 2009 година в при встъпването в служба на първото държавно управление на Бойко Борисов. Сега 44.9% от запитаните българи показват доверие в новото държавно управление, а 39% - не. Останалите не могат да преценяват.

През последните години доверието в държавното управление се резервира на трайни равнища от към 30%. По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета „ Борисов 3 “, последван от повишаване на позитивните оценки за държавното управление по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.
Опитът демонстрира, че развръзката на политически рецесии нормално носи утешение, което дава отражение в по-високо стартово институционално доверие и вяра. Общественото мнение ненапълно постоянно следва спечелилия. Едва няколко месеца след встъпване в мандат обществото стартира по-детайлно да прави оценка работата на властта по съответните провокации. Тази детайлна оценка ще следим в идващите месеци.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР