Двете частни медии олекнаха с десетки милиони след забраната за

...
Двете частни медии олекнаха с десетки милиони след забраната за
Коментари Харесай

Би Ти Ви и Нова телевизия спират да снимат сериали

Двете частни медии олекнаха с десетки милиони след възбраната за реклама на хазарта

Двете най-големи частни малките екрани у нас – Би Ти Ви и Нова, са в същински ступор от измененията в Закона за
хазарта, които изцяло не разрешават рекламите на бетинг компании и казина. Изненадващото решение на депутатите, признато единствено за седмица без диспути и обществено разискване, свари безусловно по бели гащи шефовете на медиите.

Оказа се, че Би Ти Ви и Нова ще изгубят десетки милиони левове от смяната в закона, което ще се отрази и на програмната им скица.

В малкия екран е ужасно. Началниците заседават всеки ден с часове, финансовите шефове непрестанно вършат някакви таблици с мрачни физиономии. Говори се, че ще има съществени съкращения, както и съкращаване на бюджетите. Възможно е доста от по-скъпи излъчвания да не бъдат осъществени и да отпаднат, написа „ Уикенд “, като се базира на публицист от Би Ти Ви.    

Медията е получавала всеки месец над 6 милиона лв. от реклама на
хазартни компании, предавани главно в спортните канали. По публични данни за 2023 година, Би Ти Ви е с най-големи доходи от този тип реклама – колосалните 74 милиона лв., следвана от Нова – с 42 милиона.

Дори голяма медия не може да остане незасегната от подобен финансов удар. Затова най-вероятно още от есенния сезон ще бъдат спрени някои скъпи продукции. Под въпрос е даже „ Ергенът “.

В нова телевизия също се чудят по какъв начин да компенсират загубите. Там също ще падат излъчвания, приказва се и за съкращения в екипите.

Със сигурност и двете малките екрани ще снимат български сериали през есенния сезон. Дори най-евтиният сериал излиза към 1,5 милиона лв., тъй че медиите са решили да спестят това съществено перо.

„ Забравете за сериалите, най-малко на този стадий. През есента ще се излъчи единствено това, което е към този момент снимано. Не се планува нищо нова отсега нататък “, разяснява импровизирано пред вестника човек от Би Ти Ви.

Приетите на пожар от остарелия парламент промени в закона целят всичко друго, само че е и понижаване на зависимостите от
хазарт, нито пък са подбудени от угриженост към хората. Политиците ни от дълго време са посочили, че за тях хората са най-презрени електорални единици.

Какви са същинските аргументи депутатите да се разбързат толкоз ще станат ясни един ден. Според една от версиите, водещите водачи у нас били извънредно недоволни от обстоятелството, че милионните доходи от реклама на
хазартни компании вършат медиите прекомерно самостоятелни и те към този момент не са подготвени да полягат пред тях за щяло и нещяло, да им се кланят като лакеи и да треперят от тяхното кихане, както преди доста години написа един популярен роден стихотворец.

Според в. „ Капитал “ пък възбраната за реклама на
хазарт цели на смъкна цената на Нова телевизия, която сега си търси покупател.

Така или другояче с този закон политиците у нас обслужиха някого. Скоро ще се разбере  #Кого.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР