София. Президентът Румен Радев присъства на церемонията по полагане на

...
София. Президентът Румен Радев присъства на церемонията по полагане на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев присъства на церемонията по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд

София. Президентът Румен Радев участва на церемонията по полагане на клетва от новите членове на Конституционния съд. Това оповестиха от прессекретариата на президента . В края на октомври т.г. Румен Радев назначи Янаки Стоилов за парламентарен арбитър от квотата на президента, а Общото заседание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд излъчи Соня Янкулова за член на Конституционния съд от квотата на правосъдната власт.

Президентът поздрави новоназначените конституционни съдии и пожела триумф във високоотговорната им задача. По думите му Янаки Стоилов и Соня Янкулова без подозрение ще отстояват независимостта на институцията, полезностите и правилата на Конституцията.

„ Имаме потребност от самостоятелна конституционна тъжба “, уточни президентът в отговор на въпрос и добави, че въвеждането й е обвързвано с промени в Конституцията и законодателни промени за разширение на пълномощията на Конституционния съд, с повече запаси и с повече персонален състав. По думите му, самостоятелната конституционна тъжба, която е въведена в огромна част от страните в Европейския съюз, ще увеличи доверието на българските жители в Конституцията, демокрацията и институциите. Румен Радев съобщи също по този начин и че наближава времето, в което ще внесе плана за конституционни промени, създаден от екипа на президентската институция.

Сред присъстващите на клетвената гала бяха ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев, както и конституционни съдии. На тържественото събитие участва и ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР