София отказа да подпише новите условия за плащане за руския

...
София отказа да подпише новите условия за плащане за руския
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: България дава урок на целия Европейски съюз

София отхвърли да подпише новите условия за заплащане за съветския природен газ, тъй като реши, че рискува да изгуби надзор върху заплащанията и да наруши договорните си отговорности - обстановка, с която, както предизвестява България, и други страни-членки на Европейски Съюз евентуално ще се сблъскат в миг, в който Москва желае заплащане в рубли за суровината, написа финансовото издание "Файненшъл таймс ".

В изявление българският министър на енергетиката Александър Николов споделя, че българското държавно управление е решило по отношение на регулярното заплащане за съветския газ, което трябваше да бъде осъществено през този месец, че юридическите опасности са прекомерно огромни, с цел да одобри новата платежна система, което е довело и до прекъсване на доставките на газ от страна на "Газпром ". Тъй като в други страни в Европа доближава заплащането за доставките на "Газпром ", то доста евентуално те също да се озоват пред същия въпрос ", споделя министърът.

След като българската държавна компания "Булгаргаз " е получила публично писмо от "Газпром износ ", в което се излагат новите условия на заплащане, "ние поискахме юридическо мнение от интернационална компания и оценихме всички свързани с това опасности ", споделя Николов. Той добавя, че рисковете са били доста и в случай че писмото е било подписано, то би трансформирало съществуващия контракт за доставка на газ, установявайки фрапантна смяна, включително и нова двустепенна система на заплащане.

София е решила, че откакто българската страна подава заплащането си в щатски долари в първа сметка, открита в "Газпромбанк ", банката сама ще поеме надзор над парите и конвертирането им, поставяйки ги във втора, деноминирана в рубли сметка. Но е нямало изясненост по отношение на обменния курс, разяснява Николов. "Българската страна би изгубила дейно контрола над парите си, откакто направи заплащане в щатски долари и би била изложена на риск от нарушение на отговорностите си при положение на какъвто й да е пропуск или проблем от страна на "Газпромбанк " при конвертиране на сумите. "Булгаргаз " не би имал никакви доказателства, че е извършил отговорностите си по контракта ", споделя Николов.

България е поискала от "Газпром " уточнения, до момента в който "Булгаргаз " е извършил първичния контракт, като е изплатил 50 милиона $ на Москва. Но на 26 април "Газпром " е уведомил "Булгаргаз ", че ще прекрати доставките на идващия ден и е върнал парите. Николов споделя, че не е имало никаква опция България да подпише препоръчаните от "Газпром " промени на контракта, тъй като "Ако човек направи това, то той може да бъде съден поради това, че не е съумял да отбрани държавни активи или държавна корпорация ".

"Газпром " не е коментирал мнението на министъра. Преди това представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия остава "вярна на договорните си отговорности " и добави, че "не може да се приказва въобще за каквито и да е спомагателни компликации, затруднения или каквато и да е де факто смяна в цената, дължащи се на, да вземем за пример, разлики в обменния курс ".

Николов споделя, че решението да не се одобри съветския ултиматум е било по едно и също време политическо и икономическо. "Политическите и бизнес решенията съответстват напълно тук ", споделя той и добавя. "Човек следва своята лична благосклонност и финансов разсъдък "

България води диалози с представители в Европейски Съюз, с цел да откри и финансира различни доставки, добавя още Николов и споделя, че чака съглашение до дни.

Въпреки спешността на обстановката и високите като цяло пазарни цени, Николов споделя, че не чака доста увеличение на цената.

България е релативно дребен пазар за природен газ с годишно ползване от 3 милиарда кубични метра. Дългосрочният й контракт с "Газпром " трябваше да изтече в края на тази година. Алтернативи към този момент са готови, измежду които и нови пътища за доставки през прилежаща Гърция за азерски газ през турски тръбопроводи, както и полутечен природен газ. Руското решение за спиране на доставките в този момент е ускорило тези старания, споделя Николов.

Той добавя, че Брюксел би трябвало да позволи на страните членки да купуват газ групово, което ще помогне за по-ниските цени и ще обезпечи еластичност, с цел да се избегнат незабавни обстановки, като тази в този момент в България. Николов споделя, че е убеден, че рецесията ще помогне на Европа да сътвори по-бързо нов режим за подсигуряване на газ и че от всичко това Европейски Съюз ще излезе по-силен. "Ние имаме други възможности. Съответната инфраструктура е на място. Въпрос е единствено на договаряния ", споделя той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР