София. Най-лошата част от насилието в шестгодишната гражданска война в

...
София. Най-лошата част от насилието в шестгодишната гражданска война в
Коментари Харесай

Foreign Policy: Сирийското следвоенно възстановяване означава примамливи договори за руските и ирански компании

София. Най-лошата част от насилието в шестгодишната революция в Сирия отминава, откакто държавните сили, водени от президента Башар Асад възвърнаха надзор над огромни елементи от следените от бунтовниците територии и откакто " Ислямска страна " бе изтласкана от най-важните си твърдини, разяснява списание Foreign Policy.
Но там, където милиони сирийски цивилни виждат съсипия и където стотици хиляди починаха през последните шест години, компании вътре и отвън Сирия виждат доларови знаци. Почти всеки опустошен мост, път, постройка и електроцентрала ще бъдат късмет за евентуални примамливи контракти с държавното управление за градеж, каквито скоро режимът ще стартира да раздава.
През август компании от повече от 20 страни се завтекоха към Сирия за Международния панаир в Дамаск. Първото сходно ревю от началото на войната през 2011 година всъщност разгласи, че страната е още веднъж отворена за бизнес. Е, не напълно - фирмите от страните, които се бореха против режима на Асад, не са поканени.
Договорите са възобновяване ще се предадат най-много на компании, свързани с Русия и Иран, които поддържаха Асад, макар че и Китай и Бразилия също желаят да вземат участие. Повечето западни компании не са поканени, не че и сами щяха да отидат: по време на общото заседание на Организация на обединените нации през септември, съпротивата на 14 страни най-много от Запада и от Персийския залив против режима на уточни, че няма да вземат участие във възобновяване на Сирия до момента в който " политическият развой " за свалянето на Асад от власт не стартира. Съветникът на Съединени американски щати за националната сигурност Х.Р. МакМастър удостовери тази позиция по време на събитие във Вашингтон на 19 октомври 2017 т., казвайки, че " би трябвало да създадем, че даже и $ да не отиде в повторното създаване на каквото и да е, което е под контрола на този жесток режим ".
Още през април 2016 година, не доста време, откакто се намеси в Сирийската война, Русия към този момент подписа контракти на сума от един милиард $ за създаване на инфраструктура. През ноември 2016 година Дамаск даде обещание да даде на Москва приоритет при даването на контракти. Две свързани с Кремъл енергийни компании към този момент са почнали да водят бизнес с нефт, газ и минно дело в регионите, изчистени от " Ислямска страна ". Двете страни даже обмислят опцията да основат обща банка, с цел да изгладят пътя на транзакциите.
Но Дамаск също по този начин се обръща и към различен собствен дълготраен съдружник за помощ. По-рано тази година ирански компании, свързани с Корпуса на стражите на ислямската гражданска война на Иран, подписаха контракти за възобновяване на телефонните мрежи и мините, а предишния месец ирански компании подписаха серия от предварителни контракти за построяването на нови електроцентрали в сирийските градове като Хомс и Алепо. Ирански лица, свързани с петролната промишленост обявиха, че страната ще построи петролна рафинерия в Сирия.
И други компании желаят да вземат участие в активността. На 19 октомври бразилският външен министър Алоисио Нунес съобщи, че Бразилия има намерение да възвърне дипломатически връзки със Сирия и да открие още веднъж своето закрито през 2012 година посолство, с цел да даде на фирмите от страната си късмет за вземат участие във възобновяване. Дори и някои дребни западни компании участваха на интернационалния панаир от предишния месец с вярата да получат късмет в това, което интернационалните организации считат, че ще бъде възобновяване на сумата от минимум 300 милиарда $.
Възстановяването няма да е от изгода за всички сирийци. Елитите, които са се противопоставили на режима избягаха, оставяйки сподвижниците на Асад да построяват свои строителни компании, ще получат колкото се може контракти. И не всяка част на раздраната от война страна ще се радва на щедростта на Дамаск: режимът ще накаже районите, които въстанаха, отказвайки им фондове за възобновяване.
" Сирийският режим няма интерес да възвърне цяла Сирия, а единствено правилните му райони ", счита Лина Хатиб, шефа на програмата за Близкия изток и Северна Африка на тинк танка " Чатъм Хаус ", занимаващ се с интернационалните връзки.
Има терзания, че треската за възобновяване на лоялисткото ядро на следвоенна Сирия само ще циментира тези разделения и злоупотреби, които бяха демонстрирани по време на шестгодишния спор. Някои организации, занимаващи се с интернационална помощ, в това число " Оксфам ", " Спасете децата " и " КЕЪР Интернешънъл " излязоха с общо заявление тази пролет, предупреждавайки, че " помагането на възобновяване може да донесе повече щета, в сравнение с положително ", в случай че се извърши в границите на сирийското държавно управление, което не почита човешките права.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР