София. На първа инстанция българския съд отхвърли претенциите на Прокуратурата

...
София. На първа инстанция българския съд отхвърли претенциите на Прокуратурата
Коментари Харесай

Д-р Костадин Костадинов: Възраждане иска разпускане на Прокуратурата

София. На първа инстанция българския съд отхвърли претенциите на Прокуратурата към Възраждане като нямащи отношение към регистрацията на партията, а изказванията ѝ - като голословни и недоказани. Това съобщи водачът на партия Възраждане доктор Костадин Костадинов, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Варна .

" Жалбата на прокуратурата против решението на съда с искане за анулацията му и преустановяване на регистрацията на Възраждане, за следващ път потвърждава, че моделът на българската прокуратура като конструкция, наличие и пълномощия е стар и тоталитарен. В сегашния й модел тя не се управлява от правилото за господство на закона, а от подмолни зависимости. Поради това Възраждане желае разформироване на прокуратурата в сегашния й тип.

Многократно видяхме обвиняването като инструмент за надзор, кавга и основаване на зависимости на финансови и стопански субекти, а в тази ситуация с Възраждане – и в опит за кавга с неуместна политическа партия.

От друга страна виждаме по какъв начин прокуратурата при явни закононарушения прави официални „ инспекции “, които не откриват нарушавания а финалните прокурорски актове - за отвод от формиране или преустановяване на досъдебни производства, се трансформират в индулгенции за нарушители.

Съдебната система би трябвало да бъде реформирана в своята целокупност, прокуратурата е единствено един от нейните детайли, само че този детайл има потребност от най-кардинално преподреждане, тъй че да служи на народа и да пази народа от мафията, а не назад. Възраждане има визията по какъв начин това може да стане и политическата воля да го направи.
По степен на значимост проблемите в правосъдната система се свеждат до: - самостоятелност, конструкция на правосъдната система, професионално равнище, условия за качествено правосъдие.

Независимостта на правосъдната система следва да се реши в няколко стъпки - Висшия правосъден съвет от непрекъснато настоящ орган да се преструктурира в настоящ на сесии; Членовете на Висшия правосъден съвет да са единствено магистрати, избирани от магистрати; Инспектората при Висш съдебен съвет да се избира от магистрати; Председателите на висшите съдилища да се избират от всички български магистрати; Председателите на останалите съдилища да се избират на общи събрания на съответните съдилища ", аргументира настояването водачът на партия Възраждане доктор Костадинов.

Той добави, че по отношение на структурата на правосъдната система- първото и най-важно нещо е прокуратурата да се изведе от правосъдната власт и премине в изпълнителната власт.

" Главният прокурор да има САМО организационни и управителни функции; Главният прокурор да се назначава от Министъра на правосъдието;

Сигнали за осъществени от Главния прокурор закононарушения да се подават до Министъра на правораздаването, който посредством чоп да дефинира състав от трима прокурори / от РАЗЛИЧНИ прокуратури/, които да възложат инспекция, надлежно образуват досъдебно производство;

Да се изключи фигурата на „ младши арбитър “, а да се усили броя на правосъдните помощници; Да се закрие профилираният углавен съд;

Да се основат углавен съд, цивилен съд и търговски съд, разпределени на територията на страната съгласно броя на обсъжданите дела;

Изменение на Наказателно-процесуален кодекс и въвеждане на обжалваемост пред съд на всички прокурорски актове.

Условия за качествено правосъдие - Анализ на обсъжданите в страната каузи по тип и брой; Определяне на междинна норма на натовареност; Увеличаване, надлежно понижаване или прекачване на бройки сред съдилищата по този начин, че да се реализира едновременна натовареност на магистратите; Изготвяне на годишна статистика за разбора на разглеждане в страната и установяване на междинната норма.

Само при самостоятелна правосъдна система можем да подсигуряваме реда и законността в страната. Процесът против политическа партия Възраждане демонстрира едно, че никой от нас не е в сигурност в страна, в която законите се ползват изборно, а институции като Прокуратурата са бухалка в ръцете на властта ", сподели в умозаключение доктор Костадинов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР