София. Мъжкият такин Рол е най-новият обитател на Зоологическа градина

...
София. Мъжкият такин Рол е най-новият обитател на Зоологическа градина
Коментари Харесай

Първият в България такин вече може да се види в Софийския зоопарк

София. Мъжкият такин Рол е най-новият жител на Зоологическа градина – София. Застрашеният тип тревопасно животно дойде в края на ноември от Щутгарт и към този момент може да бъде забелязан в обновеното му обстойно заграждение с алпинеум в бранш „ Тревопасни животни “, оповестиха от Столичния зоопарк .

Такинът е роднина на овцете и козите, има красива дълга четина, която го защищава от студа и присъщи рога, които и двата пола имат. Такинът населява скалисти местности и е добър катерач и новото му заграждение е съобразено с тези условия на типа.

Рол е роден е на 13 февруари 2016 година, в зоопарка в Антверпен и дойде в България по линия на Европейската стратегия за застрашени типове (EEP) за такините, в която „ Зоологическа градина – София “ членува. Предстои в столичния зоопарка да дойдат още две женски.

Такините са стадни животни, които населяват открити пространства в източната част на Хималаите. Рол принадлежи към редкия подвид „ такин мишми “, който е в категория „ Уязвим “ в Световната алена книга. Такините са застрашени от изгубване в природата, като главните закани за тях са загубата на местообитания и бракониерството. Такинът е националното животно на Бутан.

„ С обогатяването на зоо сбирката ни с този забавен и заплашен тип столичния зоопарк продължава дълготрайната си тактика да се развива и да реализира своята консервационна активност за запазване и размножаване на редки и скъпи типове животни. Това е допустимо точно посредством стратегиите за застрашените типове на Европейската асоциация на аквариумите и зоопарковете (ЕАЗА), като ние участваме в 14 от тях. Такива стратегии има за такини, снежни леопарди, египетски и черни лешояди, ягуари, гибони, лъвски макаци, бърнестите мечки, антилопите адакс и други И най-важното е, че българските гости и най-много децата ни могат да видят тези извънредно скъпи животни от целия свят единствено тук в столичния зоопарк. “, сподели ланд. арх. Добромир Бориславов, шеф на „ Зоологическа градина-София “.

В края на ноември зоопарка получи още няколко нови екзотични животни – дойдоха 4 млади ръждивоврати кенгура (валаби на Бенет) и един женски сервал на име Сифра от зоопарка във Веспрем, както и една впечатляваща птица – смееща се „ кукабура “, която е родена в зоопарка в Краков.
Животните към този момент се приспособиха и се усещат добре в новите условия. Посетителите на зоопарка могат да видят с изключение на такина Рол и кенгурата във външните им заграждения в бранш „ Тревопасни животни “, до момента в който кукабурата и сервала са във вътрешни отопляеми пространства, тъй като са топлолюбиви. Припомняме, че вътрешните пространства на зоопарка са затворени поради съблюдаване на наложителните противоепидемични ограничения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР