София. Кампания НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“ ще

...
София. Кампания НЕ на кибернасилието срещу жени и деца“ ще
Коментари Харесай

Под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова започва широка кампания за кибернасилието срещу жени и деца

София. Кампания „ НЕ на кибернасилието против дами и деца “ ще се организира под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Инициаторите са от интернационалната организация „ Зонта Интернешънъл “, съответно клонът за България, Румъния, Република Северна Македония („ Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл “). Дейността на „ Зонта “ е ориентирана главно към поддръжка за дами и деца. Това оповестиха от прессекретаирата на президента .

В плана, който ще продължи до април 2022 година, ще вземат участие представители на изпълнителната и локалната власт, на разнообразни институции, на неправителствения бранш. Целта е след огромна осведомителна акция и разнообразни образования да се създадат оферти за работещи политики в тази сфера. На първата онлайн среща за оповестяване на плана беше изтъкната точно нуждата от национална политика за намеса, която включва изработването на съответно законодателство, и за предварителна защита.

Вицепрезидентът, която като представител в Европейския парламент, интензивно работи по този проблем, в това число и в основаването на европейско законодателство, показа пред участниците в срещата своя опит.

„ Самотните бойци са обречени. Ангажиментът е на всички – от децата, през родителите, до управляващите – от най-ниско до най-високо равнище “, уточни Илияна Йотова, като акцентира и отговорността и съдействието на доставчиците на интернет услуги. Вицепрезидентът предложи за сътрудници в акцията да бъдат привлечени и известни персони с престиж пред децата и младежите, хора, на които те могат да се доверят.

Като първа и съществена стъпка в борбата с онлайн насилието против дами и деца Илияна Йотова уточни публичността и изрази терзание, че заради боязън и стеснение огромна част от засегнатите не алармират за казуса. Последни проучвания пък сочат, че по време на пандемията от COVID-19 се е засилила тревогата у родителите за сигурността на децата в интернет пространството.

Дигитална просветеност, сериозно мислене, прочувствена просветеност – това съгласно Илияна Йотова са трите съществени ключа в борбата с този проблем. „ Да си образован в свръхдинамичния 21 век не е да си образован в 20 или 19 век. Става въпрос за познания и умения за потребление на морето от информация в интернет и за нейното пресяване, за безвредното онлайн другарство, което разпознава рисковете. Трябва да се построява цифрова просветеност освен в децата и младежите, само че и във възрастните “, уточни вицепрезидентът и цитира данни на УНИЦЕФ за България, съгласно които 57% от 16-19-годишните правят оценка личните си цифрови учения като съществени или по-високи – за съпоставяне, междинният % за Европейския съюз е 82.

„ Изграждането на сериозно мислене е средство против дезинформацията, подправените вести, които ни нападат ежедневно. Ние сме на последните места в Европа по различаване на правилно и погрешно наличие. Защо прочувствена просветеност? Емоционално интелигентният човек съумява да улови невидимите закани “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е уверена, че водещ сътрудник в борбата е просветителната система, в която, за жалост, построяването на цифрови умения както в учениците, по този начин и в учителите, към момента не се е трансформирало в процедура.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР