София. Както отбелязахме още в първите часове след началото на

...
София. Както отбелязахме още в първите часове след началото на
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетресението с магнитуд 7.5 в района на Южен Атлантически океан е последвано от още по-силно

София. Както отбелязахме още в първите часове след началото на земетръсната интензивност в региона на Южни Сандвичеви острови- Атлантически океан, сеизмограмите на събитието с магнитуд 7.5 са дали индикации за последващо, още по-силно земетресение. Днес в каталозите на Европейския сеизмологичен център и на Геоложки проучвания-САЩ в действителност се намира земетресение с магнитуд 8.1, станало 146 минути по-късно, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

По-малко от три минути! Това значи, че записът на оптималния трус е насложен върху миналата сеизмограма. Именно това е причина за нелесното идентифициране на второ събитие. Налага се трудоемка обработка. И закъснение при обявяване на решението.

И по този начин, сеизмичното събитие с магнитуд 7.5, станало в 14:33 време в епицентъра в четвъртък 12 август, се оказва форшок на основното събитие. Главното събитие е с магнитуд 8.1 и епицентър в южна посока на 90-100 км. Дълбочината, на която са локализирани източниците, е в интервала 50-60 км под океанското равнище. Решенията са открити, както следва: в Европейския център – от 124, надлежно 74 регистрации, в Световния център на Съединени американски щати – от 81 и 52 регистрации. С малко преимущество са решенията на Европейския център, където инструменталното покритие е в бранш от 320 градуса за форшока и 292 градуса за главния трус; в Съединени американски щати покритието е от 309 градуса и 283 градуса, надлежно.

Деветдесет чáса след активирането си, регионът на Южно-Сандвичевата котловина е създал с изключение на форшок с магнитуд 7.5 и главен трус – пагубен с магнитуд 8.1, още други 130 труса с магнитуд 4.5 и по-голям. Седемдесет и три от вторичните трусове са с магнитуд над 5. Сред тях изпъкват няколко мощни – магнитудите им са поредно във времето 6.0, 6.2, 6.3, 6.9. Най-силният афтершок с магнитуд 6.9 е регистриран в понеделник, 16 август, в 07:10 време в епицентъра.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР