Собствениците на тютюневите складове в Пловдив – продавачи и купувачи

...
Собствениците на тютюневите складове в Пловдив – продавачи и купувачи
Коментари Харесай

Минеков иска промяна в закона за културното наследство

Собствениците на тютюневите хранилища в Пловдив – продавачи и купувачи би трябвало да знаят, че имат рискови вложения. И все пак, те би трябвало да следват прецизно закона. Това сподели по време на специфична пресконференция  министърът на културата проф. Велислав Минеков, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg. По думите му, точно поради неспазване на закона се е стигнало до случая в Пловдив. Срутена е огромна част от постройката, само че притежателите би трябвало да я възстановят, добави министърът.

" Аз воювам от години за промени в Закона за културното завещание и в тази война не съм самичък, има голям брой експерти и другари, които са с мен “, сподели Минеков. Той добави, че за съжаление от години оферират промени в Закона, само че без триумф. Почти нищо не е променено.

" Миналата година, по време на двете служебни държавни управления, направихме самодейност за предложение на промени и допълнения на закона. Ако това беше признато, през днешния ден обстановката в Пловдив нямаше да е същата “, сподели още министърът на културата.

" Това ни слага в доста тежка обстановка. Ако имаше късмет за дребна смяна в закона, през днешния ден тази съсипия нямаше да се случи. Получих поддръжка и от генералния шеф на Юнеско. Поисках помощ от Министерството на културата във Франция. Абсолютно никаква стъпка за смяна на Закона в последните месеци не се направи “, добави Минеков. Той разясни, че се касае за невъзможността за санкции на тези, които са нарушили Закона. 

Министърът сподели още, че ще продължи битката си за смяна в закона за културното завещание и за смяна на бюджета на МК. Той чака Народното събрание  да проработи и незабавно ще внесе още един път тези оферти.  

Но се притеснява, че съпротивата против това ще продължи. 

" И абсолютното ми злощастие е, че не съм народен представител, с цел да го предлагам всеки ден и час това. Но аз ще продължа все пак.  

Министърът обърна внимание и на настоящия закон за активността на НИНКН  " " През последните няколко години институтът беше буквално погубен ". Малобройният състав на института би трябвало да се грижи за съхранението на 

40 000 обекта. До ден днешен там не е осъществена дори дигитализацията на тези обекти ", сподели Минеков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР