Собственикът на Виваком“ и Нова Броудкастинг груп“ – Словения Броудбанд

...
Собственикът на Виваком“ и Нова Броудкастинг груп“ – Словения Броудбанд
Коментари Харесай

МРЪСОТИЯТА ЛЪСНА: Босът на „Виваком“ призна – Спас Русев купи „Булсатком“ за мен!

Собственикът на „ Виваком “ и „ Нова Броудкастинг груп “ – „ Словения Броудбанд С.а.р.л. “, е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщение за покупко-продажби по отношение на придобиване на активи на най-големия пропагандатор на сателитна телевизия у нас – „ Булсатком “.

Така се разкрива нещо, които се подозираше през цялото време, че зад договорката на предприемача Спас Русев, който до неотдавна бе в управлението на телекома, в действителност стои „ Словения Броудбанд “.

Придобиването на „ Булсатком “ от Русев бе оповестено през август 2021 година, само че финализирано година по-късно. През декември 2022 година от от презентация за финансовите резултати за деветмесечието на 2022. на „ Юнайтед Груп “ (United Group), която директно притужава „ Виваком “ само че самата тя е благосъстоятелност на „ Словения Броудбанд “, стана ясно, че е дала заем на сдружението на Русев „ Вива Корпорейт България “ (Viva Corporate Bulgaria) от 127 млн. евро.

Тогава се разбра, че против част от предоставените средства United Group ще получи непосредствено част от активите на “Булсатком ” – мобилните станции и оптичната мрежа. Специално за оптичната мрежа ще бъде изработен така наречен „ противоположен лизинг “, т.е. „ Булсатком “ ще я продаде на „ Юнайтед груп “ и незабавно по-късно ще я наеме още веднъж да я употребява.

Сега това се официализира, откакто се повдигна въпросът, че договорката на Русев за „ Булсатком “ не е предходна утвърждение на антимонополната комисия.

Според заявката пред Комисия за защита на конкуренцията „ Словения Броудбанд “ ще получи 167 обекта, представляващи физическа инфраструктура за разполагане на мобилни базови станции или друго телекомуникационно съоръжение, и детайли за закрепена електронна съобщителна мрежа.

Реклама

Съгласно уведомлението се чака интервенцията вероятно да окаже влияние върху пазарите за колокация на съоръжение за мобилни мрежи и за достъп до каналите на БТК за съобщителна мрежа

Искането е Комисия за защита на конкуренцията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, с което да откри, че нотифицираните покупко-продажби не съставляват централизация. Ако пък реши, че има такава, да откри, че те не попадат в законовата догадка за нарушавания с директно или индиректно налагане на цени или други нелоялни практики.

Засегнатите от договорката могат да внесат своите мнения пред антимонополната комисия.

Ако Комисия за защита на конкуренцията позволи тази централизация, „ Словения Броудбанд “ ще получи голямо въздействие върху пазарите на основаване и разпространяване на телевизионно наличие като притежател на „ Нова Броудкастинг груп “ и на „ Виваком “, която има своя телевизия и предлага мобилни и закрепени услуги за транспорт на гласови известия и данни.

„ Юнайтед груп “ преди година напазарува русенския снабдител на интернет и телевизия в Североизточна България „ Нетуоркс-България “, доста добре развития софийски оператор Net1, също софийската ComNet и пловдивската N3. След това бе оповестена, че е подписано съглашение за придобиване на цялостен надзор и над великотърновския районен оператор „ Телнет “, само че през октомври 2022 година

Комисия за защита на конкуренцията се замисли дали пък телекомът не усилва прекомерно доста въздействието си на пазара на разпространяване на телевизия и интернет и не се задава опция да злоупотребява с господстващо състояние. Тогава Комисия за защита на конкуренцията откри, че след сливането на БТК, оперираща под марката „ Виваком “, с четирите оператора през предходната година, цените за техните консуматори са се нараснали с 1 лев на месец.

Все още не е завършило производството по въпроса за „ Телнет “, а към придобивките на притежателя на „ Виваком “, „ Нова Броудкастинг груп “ и тогавашните вестници на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски се прибавят маститите активи на „ Булсатком “.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР