Снимка - Стефан АврамовОт началото на седмицата в района на

...
Снимка - Стефан АврамовОт началото на седмицата в района на
Коментари Харесай

Елени лопатари се заселиха в Родопите

Снимка - Стефан Аврамов

От началото на седмицата в региона на Натура зона Бяла река се заселиха още 14 елени лопатари. Те ще се причислят към група от 12 животни, които бяха освободени там преди месец.  С тази група завърши този сезон за разселване на елени в предпазените зони в Източните Родопи. Очаква се дейностите ще продължат още веднъж през есента.

На две от от женските в региона на Бяла река са  сложени и специфични GPS GSM предаватели, които ще оказват помощ да се научи повече за разпространяването, придвижванията и заканите за елените, обичаните места за отмора и хранене в Източните Родопи.

Първите 12 лопатара за 2020 бяха разселени край Кърджали. Лопатарите са под непрекъснато наблюдаване от екипа и представители на локалните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в региона.

Следващите няколко месеца в Източните Родопи се възнамерява да се разселят общо до 100 елена. Целта на фондация По-диви Родопи е малко по малко еленът лопатар да бъде възобновен в задачите Източни Родопи.

През последните пет години в региона на Източните Родопи са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена в съдействие с СЛРБ и локалните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград.

Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се реализира рамките на плана „ Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите “, създаден от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското сдружение за отбрана на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на Европейска комисия.

Еленът лопатар е бил необятно публикуван в предишното по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни остатъци са открити в съвсем всички български праисторически обитаеми места. Предполага се, че е бил изтребен от индивида през ранното средновековие. В началото на предишният век е почнало неговото възобновяване в България.

Биологичното многообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, измежду които и елените лопатари и благородните елени.

Тези животни поддържат голям брой типове в присъщия за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава късмет както за възобновяване на дивата природа, по този начин и за превръщането на Родопите в мечтана туристическа дестинация в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР