Снимка - Русенски университетНаучен екип от Русенския университет е изобретил

...
Снимка - Русенски университетНаучен екип от Русенския университет е изобретил
Коментари Харесай

Русенският университет патентова маска срещу вируси

Снимка - Русенски университет

Научен екип от Русенския университет е изобретил защитна маска за лице с покритие от сребро и исполин, което да убива микробите. Маската е предопределена за самостоятелна отбрана против навлизане на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло, както и против преместването им от пациент към хора от околната среда.

За изобретението са подадени заявки за патент и за регистрация на потребен модел.

Маската беше показана през днешния ден на конференция от проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет, проф. доктор Велизара Пенчева, ръководител на Общото заседание, инж. Койчо Митев - създател на концепцията за изобретението, доктор Емил Янков - основен помощник и доцент Йордан Дойчинов от Русенския университет. В екипа вземат участие общо 14 души, като с изключение на учени от Русенския университет също и от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и Техническия университет в столицата. Те са работили по плана 5 месеца.

Разработката съставлява защитна маска за лице от минимум един пласт текстил. Новото е, че от двете й страни на вакуумна апаратура е сложено нанопокритие от два разнообразни метала. При препоръчаното решение това са сребро и исполин. Според създателите минус на необятно употребяваните в този момент маски е, че вирусите, попаднали върху тях, остават жизнеспособни. При новия модел те се унищожават.

„ Когато имаме два метала, сред тях се основава електрически капацитет. През влажните зони, които се получават при носенето на маската, минава електрически ток. Той унищожава патогените и вирусите. Така филтърът работи като галваничен детайл в двете направления – от и към този човек, който е поставил защитната маска на лицето си “, изясни същността на изобретението инж. Митев.

Филтрите са използвани и за производството на защитни дрехи за медиците на 1-ва линия, които работят в мощно заразна среда, също по този начин и за лаборанти, работещи в мощно заразна среди. Иновацията ще откри приложение и във въздушния и автобусния превоз, като фирмите, които ръководят този бизнес дават на пасажерите маски, дезинфектирани в мобилни контейнери, снабдени с генератори за озон и/или UV лъчи. Освен това могат да се създават филтри и за климатични системи на публични здания, превоз (речен, градски, въздушен и др.) и семейства.

Изобретението е във фаза проучване и още не може да се каже по кое време ще откри приложение в практиката. Няма догатки и за цената.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР