От 1 юли Гърция ще въведе шестдневна работна седмица, което

...
От 1 юли Гърция ще въведе шестдневна работна седмица, което
Коментари Харесай

От 1 юли Гърция въвежда шестдневна работна седмица

От 1 юли Гърция ще вкара шестдневна работна седмица, което я прави първата страна в Европейски Съюз с 41-часова работна седмица, написа онлайн изданието Greek City Times.
Новата наредба ще се ползва за обществения бранш, публичните услуги, банките и предприятията от частния бранш, които понастоящем работят пет дни в седмицата. Промяната има за цел да се оправи с проблемите с планирането на бизнеси с непрекъснати или 24-часови интервенции. Тези предприятия се борят с продуктивността заради ограничаването за шести работен ден, което кара доста служащи да се ангажират с ексклузивен труд. Служителите, които работят и на шестия ден, ще получат 40% в допълнение възнаграждение и 115%, в случай че се пада на празник.
Държавните чиновници, в това число администрацията, преподавателите и банковите чиновници, са изключени от шестдневната работна седмица. Мотивът е, че " те не спадат към категорията на непрестанно работещите бизнеси ".
Работодателите ще определят шестдневната работна седмица. Законът планува  да уведомят чиновниците си за смяната не по-късно от 24 часа преди идната промяна. Предприятията би трябвало да заявяват, че дават отговор на изискванията за потребление на шестия работен ден към системата PS ERGANI II. Заетостта в спомагателния ден е лимитирана до 8 часа, без да се позволява ексклузивен труд. Работодателите също по този начин би трябвало да записват работното време в декларация за организацията на работното време преди началото на промените.
Предприятия, които не спадат към категорията на непрестанно работещите бизнеси, могат да употребяват шестия ден при положение на непредсказуемо повишен размер на работа, като авансово заявят обстановката в системата PS ERGANI II. Инспекцията по труда ще следи за спазването на разпоредбите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР