Снимка: PexelsЕвропейският съюз наложи санкции на Китай за първи път

...
Снимка: PexelsЕвропейският съюз наложи санкции на Китай за първи път
Коментари Харесай

ЕС наложи първи санкции на Китай за нарушение на човешките права

Снимка: Pexels

Европейският съюз наложи наказания на Китай за първи път от 31 години насам. От институцията се договориха на равнище посланици да поставят китайски чиновници в черен лист за нарушавания на човешките права, оповестиха за " Ройтерс " двама дипломати. Това са първите наказания против Пекин след оръжейното ембарго на Европейски Съюз от 1989 година след репресиите на площад Тянанмън, което към момента е в действие.

Посланиците на Европейски Съюз утвърдиха възбраните за пътешестване и замразяването на активи на четирима китайски жители и едно лице, чиито имена няма да бъдат оповестени обществено до формалното утвърждение от външните министри на Европейски Съюз на 22 март, като част от нов и по-широк лист със наказания за правата.

Докато глобите са най-вече алегорични, приемането им бележи доста сгъстяване в политиката на Европейски Съюз по отношение на Китай, който Брюксел от дълго време смяташе за първокласен търговски сътрудник, само че в този момент преглежда страната като систематичен извършител на главните права и свободи. Страната е вторият по величина търговски сътрудник на съюза.

" Приети са ограничаващи ограничения против съществени нарушавания на човешките права и злоупотреби ", сподели един посланик от Европейски Съюз.

Китайските чиновници бяха упрекнати в нарушавания на човешките права против мюсюлманското малцинство на уйгурите в Китай, споделиха дипломати от Европейски Съюз пред " Ройтерс ". Според тях този ход отразява дълбоката угриженост в Европа, Съединени американски щати и Канада за уйгурите.

Активисти и специалисти по правата на Организация на обединените нации споделят, че минимум 1 милион мюсюлмани са арестувани в лагери в отдалечения западен район Синдзян. Активистите и някои западни политици упрекват Китай, че употребява изтезания, насилствен труд и стерилизации.

Холандският парламент последва Канада и Съединените щати, определяйки отношението на Китай към уйгурите като геноцид, което Китай отхвърля.

В Twitter китайската задача в Европейски Съюз разгласява мнения по новите наказания, направени във вторник от посланика на Китай в блока Джан Минг. Той декларира, че Пекин няма да промени политиката си.

" Санкциите са конфронтационни ", съобщи китайската задача в Twitter. " Искаме разговор, а не борба. Молим Европейски Съюз да ги премисли. Ако някои упорстват за борба, ние няма да отстъпим, защото нямаме други благоприятни условия с изключение на да осъществим отговорностите си към народа. "

Китай отхвърля всевъзможни нарушавания на правата на индивида в Синдзян и споделя, че неговите лагери обезпечават професионално образование и са нужни за битка с екстремизма. Пекин неведнъж е канил посланици на Европейски Съюз в Синдзян, само че пратеници споделят, че не могат да посещават при строгите условия и наблюдаване, избрани от китайските управляващи.

Европейски Съюз също по този начин прикани за освобождението на етническият уйгур и професор по стопанска система Илхам Тохти, който беше затворен доживот през 2014 година Той получи премията на Европейския парламент за правата на индивида през 2019 година

Пълният лист на глобите на Европейски Съюз с 11 имена, утвърдени от посланиците на Европейски Съюз, включва и чиновници от Русия, Либия, Южен Судан и Северна Корея, споделиха дипломати.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР