Снимка: Live.varna.bgСамо за 72 часа бяха създадени пет различни изобретения,

...
Снимка: Live.varna.bgСамо за 72 часа бяха създадени пет различни изобретения,
Коментари Харесай

В ТУ-Варна: Младежи създадоха 5 изобретения за хора с увреждания

Снимка: Live.varna.bg

Само за 72 часа бяха основани пет разнообразни изобретения, които улесняват живота на хората със специфични потребности. Това стана по време на втория софтуерен маратон (ТОМ), който се организира в Техническия университет във Варна .

В него се включиха над 50 доброволци и хора с увреждания. Събитието се организира с поддръжката на Община Варна и Варна - Европейска младежка столица, написа Live.varna.bng.

Сред изобретения има приложение с гласов читател за незрящи, новаторска рингова инвалидна количка за хора с гръбначни изкривявания, апарат за премерване на кръвната захар на незрящи с инсулинова взаимозависимост, особено устройство за лодка за рехабилитация на незрящи и екзоскелет за хора със затруднена моторика. Три от прототипите ще бъдат показани на Innowave 2017 Business and Startup Conference - интернационално софтуерно събитие, насочено към бизнес средата, стартъп обществото и самодейните младежи с предприемачески профил, която се организира в морската столица.

Всички планове ще бъдат оповестени онлайн, с цел да могат хора със специфични потребности по целия свят да смъкват схеми за прототипите и да си ги произведат. До момента цената на всеки първообраз е до 200 лева, а хората, задали провокациите, работиха един до друг с майсторите.

За Силвина Иванова, която е претърпяла исхемичен стволов инсулт, беше основан първообраз на екзоскелет, който разрешава стабилизиране на ходилата и балансиране на походката.
Пламена Янкова е незряща с 6% остатъчно зрение. За нея екипът от доброволци създаде приложение, с което при сканиране на бар кода на дадена стока, телефонът произнася информацията за продукта.  Друго предизвикателство, което към момента търси окончателното си решение, е говорещ глюкомер за незрящи, който би трябвало да позволи още два проблема – точното премерване на капилярната кръв, която е нужна за инспекция на кръвната захар на инсулинозависимите диабетици, и вярното слагане на тест лентата от незрящите в глюкомера. Негов основател е омбудсманът на хората с увреждания във Варна Веселина Стоилова. Отборите получиха и парични награди, които да им оказват помощ да доразвият концепциите си и да ги създадат налични за повече хора.

TOM е част от международното придвижване ТОМ (Tikkun Olam Makers), което събира на едно място хора с физически провокации и експерти, които да ги позволяват, като главната цел е " Да изправим света ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР