Снимка БулфотоУправителят на БНБ обяви новина, която е очаквана от

...
Снимка БулфотоУправителят на БНБ обяви новина, която е очаквана от
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: От първи януари 2024 година ще започнем да пазаруваме с евро

Снимка Булфото

Управителят на Българска народна банка разгласи вест, която е предстояща от всички българи.  " Първи януари 2024 година е датата, на която най-вероятно българите ще стартират да пазарят с евро ", предвижда шефът на Българската национална банка Димитър Радев, предаде 

Влизането на България в чакалнята за еврозоната и валутния механизъм дава един по-дългосрочен небосвод на българските финанси. Това ще ускори процеса на действително приближаване на стопанската система ни до тази на еврозоната, а също и на приходите ни до средноевропейските, сподели още той.

Прогнозата му за лихвите през идната година е, че ще останат на същите равнища.

" Отражението на COVID-19 в обществените финанси е в по-високите държавни разноски и надлежно по-големия бюджетен недостиг. Финансите на компаниите, работещи в бранша на услугите, понесоха обилни загуби поради пандемията ", коментира Радев.

Според него думата на 2020 година е " невиждана ". " Бях сюрпризиран от Коронавирус, само че не бях сюрпризиран от влизането ни в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз ".

По думите му ограниченията, които са въведени още през месец март - за над 9 милиарда лв., са подхванати точно, с цел да може банките да посрещнат рисковете и през 2021 година

Радев сподели още, че това е била една от дилемите - да не се понижава потенциалът на банковия бранш да отпуска заеми. " Само преди два месеца не чакахме втората вълна на ковид ", уточни шефът на Българска народна банка.

Той разгласи, че банките са добре квалифициран. " Увеличават се, както заемите за бизнеса, по този начин и тези за семействата. Това, което банките би трябвало да вършат, е да отпускат заеми. Депозитите също порастват и са се нараснали - с над 5 милиарда (лева-б.р.) спрямо предходната година ", акцентира Радев. 

По думите му данните демонстрират, че нещата не са доста по-зле от преди началото на рецесията.

" Има две съществени групи от ограничения, които се следват, както световно, по този начин и у нас. Едната група ограничения е за по-високи фискални разноски, като тези ограничения се организират се от страна на държавните управления. Втората група ограничения е обвързвана със стимулиращата парична политика, като тези ограничения се организират от централните банки ", изясни шефът на Българска народна банка. 

Той означи, че мораториумът върху заплащанията не може да бъде дълготраен инструмент и настройки за ново удължение няма, защото банките имат потенциал да понесат известни загуби, само че не могат да ги понасят безпределно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР