Снимка Булфото, архивМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева

...
Снимка Булфото, архивМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева
Коментари Харесай

Сачева: Личните асистенти ще са с повишено заплащане

Снимка Булфото, списък

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева организира брифинг, на който показа план за промени в Закона за персоналната помощ. „ Ще се увеличат възнагражденията на персоналните асистенти по отношение на предлаганото от нас нарастване на минималната работна заплата. Т.е. за 8 часа работа от към 730 лева в този момент, идната година те ще получават 930 лева ”. Увеличението ще влезе в действие от 1 януари. Социалният министър увери, че персоналните асистенти ще продължат да работят на трудови контракти, което подсигурява осигурителните им права, съобщи Булнюз. 

„ Хората, които получават персонална помощ досега, и отсега нататък ще могат да получават такава. Всички деца и възрастни с ТЕЛК с избрана непозната помощ, които до момента не са подали заявки за това, биха могли да го създадат както в границите на идващите месеци, по този начин и след 1 януари 2021 година ”,  сподели още тя. „ Законът за персоналната помощ продължава да работи. Внасяме промени, с които желаеме да създадем някои усъвършенствания, тъй че той да бъде по-приложим ”, сподели още министърът.

И добави: „ Искаме по-фокусирано да обърнем внимание на персоналната помощ, на качеството на асистентската услуга, както и да въведем по-голям надзор при нея ”. „ Законът трябва да работи взаимно дружно с този за обществените услуги ", заяви Сачева. Средствата за персонални асистенти за идната година са над 214 млн. лв., а по Закона за обществените услуги са заложени още 85 млн. лв. - също за асистентска услуга. " Така, от 2021 година, асистентска услуга ще може да се дава както по Закона за персоналната помощ, по този начин и за обществени услуги ", разясни Сачева.

„ Аз не виждам милиарди, които се изсипват. Не виждам и клопки. За добавките на пенсионерите неведнъж декларирахме, че ще бъдат до 31 март. Средните разноски на пенсионер за медикаменти са 56 лева Добавката, която даваме, е обвързвана с това, както и с обстоятелството, че зимният сезон ще завърши тогава. Ако някой различен вижда нещо друго, това си е негова логичност ", каза министърът. Тя бе безапелационна, че и наследниците й на поста ще могат да продължат да дават детски надбавки, " в случай че имат вяра в тях ".

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР