Снимка: bTV Тъжен край за подводния флот на България –

...
Снимка: bTV Тъжен край за подводния флот на България –
Коментари Харесай

Последната ни подводница вероятно ще отиде за скрап


Снимка: bTV

Тъжен край за подводния флот на България – Община Варна, притежател на последната наша подводница, желае да се откаже от нея и да я съобщи на Министерството на защитата. Според експерти това значи да бъде нарязана на скрап.

Подводницата „ Слава “ е строена през 1959 година в Съветския съюз. Последното ѝ втурване под вода е преди осем години. Оттогава стои вързана за брега в пункта за базиране на Военноморските сили и тъне в наслойка и съсипия.



За кап. Камен Кукуров, последния ѝ пълководец, най-тежкият миг бил да съобщи флага ѝ на Военноморския музей.

„ Най-трагичният ми спомен мога да кажа, тъй като е драматичен за мен – когато смъкнаха първия акумулаторен баг момчетата от борда и за себе си разбрах, че тази игра, наречена подводно корабоплаване, е приключила вечно. Това е все едно, че един човек си е отпътувал, виждаш пръстта, която хвърляш върху ковчега “, споделя капитанът.

През 2011 година година Съюзът на подводничарите подарява „ Слава “ на община Варна с изискването тя да стане музей.

„ Една Босна има по 2 – 3 изложени такива подводници, в света има над 100 подводници. Няма морски град, гордеещ се със своята история, в който да няма подводници “, споделя ръководителят на Съюза кап. I сан Станко Станков.

Идеята отлежава, а с времето планът се оскъпява, а наслойка стартира да разяжда борда.

„ 1,1 млн. е най-ниската оферта, с цел да бъде извадена на сушата – регистрира Николай Савов от дирекция „ Култура “ на Община Варна. – Оттам нататък бих споделил, че нужните вложения са неизчисляеми “.

Така Общината е на път да се откаже от дарението, а подводничарите към момента се надяват на решение посредством частен вложител, публично-частно партньорство или концесия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР