Снимка: БГНЕС Съвместното заседание на парламентарните комисии за контрол на

...
Снимка: БГНЕС Съвместното заседание на парламентарните комисии за контрол на
Коментари Харесай

Цацаров предизвика трето изслушване на Рашков, за да отрече пак, че му пречи


Снимка: БГНЕС

Съвместното съвещание на парламентарните комисии за надзор на службите и специфичните разследващи средства (СРС) и по вътрешна сигурност, на което за трети път в границите на две седмици бе изслушан ръководителят на Бюрото за надзор на СРС-тата Бойко Рашков, се трансформира в цялостен фарс.

Първо присъстващите дружно откриха, че в действителност Рашков в никакъв случай не е приказвал за " всеобщо подслушване ", а това е медийна интерпретация, а по-късно се оказа, че главната цел на мероприятието е основният прокурор Сотир Цацаров още веднъж да отхвърли, че попречва работата на Бюрото. Този път освен пред медиите, а пред депутатите и шефовете на службите.

Съвместното съвещание на двете комисии по този начин и не създаде някакво решение по отношение на констатациите на Рашков за голям брой нарушавания при използването на СРС-та, а по-скоро имаше спогодителен темперамент. Както означи ръководителят на вътрешната комисия Цветан Цветанов – когато се разискват въпроси, свързани с националната сигурност, институциите би трябвало да се почитат и " всички да приказваме на един език ".

Рашков от своя страна инесе самобитна лекция за процедурите по искане, разрешаване и използване на СРС-та, подкрепена с някои статистически данни. Част от депутатите обаче не дадоха признаци, че схващат чутото, а един даже се обиди на просветеност и напусна залата.

В последна сметка думата взе Цацаров, с цел да изясни още един път, че не е издавал заповед, с която се лимитират пълномощията на Бюрото, а единствено инструкции в духа на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Нищо, че на въпросния документ безусловно написа, че " заповядва " на прокурорите да не дават на сътрудниците на Рашков нищо друго, с изключение на претенции и правосъдни позволения за потребление на СРС-та.

Друг любопитен миг бе, че по експлицитното гледище на основния прокурор този път в Народното събрание бе поканен целият състав на Бюрото, защото то е групов орган. Присъствието на сътрудниците в залата обаче бе изцяло безсмислено, защото нито някой счете за належащо да им даде думата, нито пък някой от тях самите изяви предпочитание да я вземе.

Поканите за третото чуване пътували до Бюрото 5 дни

По време на съвещанието стана ясно, че е имало заплаха Рашков и сътрудниците му изобщо да не се появят, защото секретарката в Бюрото инцидентно била в офиса си към 17.30 часа в сряда, когато пристигнали формалните предложения от Народното събрание. Въпреки че били пратени още на 15 декември.

Датата на изпращането им е още едно доказателство за това, че въпросното съвещание бе свикано само в осъществяване на волята на Цацаров, който ден по-рано, на 14 декември, предложи посредством пресцентъра си изказванията на Рашков за " тежки нарушавания при използването и потреблението на СРС, позволени от органите на прокуратурата и ДАНС " да бъдат разисквани на взаимно съвещание на двете комисии.

Волята му бе претворена от ръководещото болшинство в Народното събрание съвсем безусловно в тематиката на съвещанието – " за отправените изказвания за тежки нарушавания на закона за използването и потреблението на СРС ".

Самият Рашков изрази в четвъртък учудването си от обстоятелството, че невиждано е поканен на трето следващо чуване, откакто преди две седмици отрасловата комисия първо одобри годишния отчет на Бюрото, а след това той бе изслушан и в пленарната зала. По думите му шефът на комисията за надзор на службите му обяснил, че може да провежда работно съвещание по проблемите, свързани с работата на Бюрото, чак след 15 януари следващата година, само че след реакцията на Цацаров, такова е свикано в незабавен порядък.

В изявлението си Рашков обърна внимание и на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, съгласно който той показал на Народното събрание не обстоятелства за нарушавания със СРС-та, а " мемоари и въображения ". Шефът на Бюрото добави и, че за пръв път му се случвало народен представител да му размахва пръст, визирайки предизвестието на Кирилов, че му оставала единствено една година от мандата.

След което обясни на депутатите, че когато става дума за СРС-та има два съществени типа нарушавания – незаконосъобразност, при която непосредствено се нарушават човешки права, и незаконност, при която не се нарушават съществени права на жителите.

" Множество констатации за нарушавания на човешки права "

" Имаме голям брой констатации за нарушавания на човешки права в нашата страна ", заключи Рашков, след което загатна, че ще изнесе съответни данни, шегувайки се, че " националната сигурност вляво ще следи да не изтече секретна информация ". Саркастичният му коментар бе по адрес на стоящия вляво от него началник на ДАНС Димитър Георгиев, с чието решение през лятото бе лишен секретния достъп на зам.-председателя на Бюрото Георги Гатев.

Маноил Манев от ГЕРБ обаче срещна съществени усложнения да разбере хумора на Рашков и го помоли да посочи с какви механически средства в залата би могъл да бъде сбъднат този теч. В отговор шефът на Бюрото иронизира въпроса на депутата, отбелязвайки, че просто е показал възприятие за комизъм и способността това да бъде осмислено е белег за просветеност. Манев обаче още веднъж възприе думите му изцяло съществено, в резултат на което съобщи, че Рашков наскърбява депутат, което не му прави чест, напускайки залата.

След къса замяна на забележки по метода на водене на съвещанието сред Красимир Янков от Българска социалистическа партия и Димитър Лазаров от ГЕРБ, на Рашков още веднъж му бе дадена думата, с цел да продължи с изказването си.

Тогава той уточни, че в отчета на Бюрото има систематизирани данни за нелегално потребление на СРС-та по отношение на петима жители, само че тези данни погрешно са изтълкувани от депутати като офанзива към ръководещите, приемайки,ч е са осъществени през 2016 година Всъщност интервалите, в които е открито потреблението на противозаконни СРС-та съвпадал и с други държавни управления – както първите два кабинета на Бойко Борисов, по този начин и този на Пламен Орешарски, а и служебния на Марин Райков.

" Ние вършим инспекции без да знаем в какви интервали са употребявани СРС-тата. Ако знаехме, тогава може да кажете, че упражняваме политическа активност ", добави Рашков.

Сигнал до Цацаров против прокурор, " който още се явява на телевизионния екран "

Съобщи и, че преди дни е подписал сигнал до основния прокурор по отношение на магистрат, който двукратно е проследяван със СРС-та, настояването за които обаче не било подписано от наблюдаващия прокурор по делото, а " от различен прокурор, който още се явява на телевизионния екран ". Обобщи и, че в досегашната си активност Бюрото е открила над 200 случая, в които има нарушавания със СРС-та.

По думите му 30% от настояванията за използване на секретни начини за следствие са некачествени, а единствено през 2016 година съдът е постановил общо 191 отхвърли на ДАНС.

" Слава на Бога българския съд сега си е на мястото, това е нашето мнение ", заключи Рашков с уточнението, че 40.3% от въпросните отводи са поради липса на данни за закононарушение, 11.7% - поради надвишаване на оптимално позволения период, а 11.1% - поради превръщане към незапознат съд.

При настояванията подаден от Министерство на вътрешните работи се забелязвала даже по-тежка непросветеност. 25% от откритите отводи били, тъй като се желало СРС по следствие на проведена незаконна група, данни за каквато липсват по делото. Останалите най-чести аргументи, изтъквани от съда били липса на данни за съпричастност на проследяваното лице към закононарушение и липса на данни изобщо за осъществено закононарушение.

При настояванията на прокуратурата Бюрото също е открило сходни трендове. 27% от отказаите на поисани СРС-та били поради липса на данни за съпричастност на обвинения към закононарушение, 26% - поради липса въобще на закононарушение, а 16.8% - поради липса на учредения за удължение на периода на подслушването.

По думите му " съдилищата са заливани с сходни претенции ", в това число и за действия, които са декриминализирани или за които Наказателният кодекс планува по-малко от 3 години затвор, което прави потреблението на СРС-та нелегално. Рашков добави и, че от общо 2100 претенции, отправени до спецсъда, 600 били некачествените.

Последва изявление на Цветанов, който разгласи, че " от това, което чух, нямаше безусловно нищо, което да е съответно ". Димитър Лазаров пък уточни, че сред 45 и 47% от решенията на Върховния касационен съд били отменителни, което не правело съдиите от долните инстанции некомпетентни или необразовани. Добави и, че въпреки част от настояванията да са в нарушаване на закона, по тази причина има правосъден надзор, който явно работи.

Цацаров издал напътствието си, тъй като Рашков не му пратил методология на Бюрото

След това пристигна моментът и самият Цацаров да вземе думата, с цел да опише по какъв начин на няколко пъти е желал от Рашков методиката на Бюрото за осъществяване на инспекции, само че такава не му била пратена. Затова се и принудил да издаде напътствието, за което Рашков твърди, че лимитира пълномощията по надзор над СРС-тата.

Според него въпросният документ просто възпроизвеждал наредбата в Наказателно-процесуален кодекс, регламентираща, че наблюдаващият прокурор позволява достъпа до материали от досъдебното произвеждане и " да се спекулира, че основният прокурор пречи на Бюрото е, меко казано, лъжа ". Като доказателство уточни, че от 2014 година до момента то е направило общо 192 инспекции в другите прокуратури.

" Според напътствието ние може да се срещнем с настояването, което е конфиденциален документ, а материалните доказателствени средства са очевидни, само че не можем да ги забележим ", отговори му Рашков, допълвайки, че това е очевидно недоумение на смисъла на Закона за СРС-тата.

След него думата взе и ръководителят на спецсъда Георги Ушев, който съобщи, че за 6 години, откогато заема поста не бил срещал съществени нарушавания. Освен това заяви, че в спецсъда е изработен указател на СРС-тата, какъвто няма в народен мащаб, макар че това е препоръчано от Бойко Рашков още през 2014 година

Ушев изрази и една концепция – да бъде основан указател на СРС-тата по линия на отбраната на националната сигурност и битката с тероризма.

" На всеки конгрес, на който имам достъп до хората, които се занимават с това, разбирам, че се ползват СРС-та и във връзка с дипломати ", добави магистратът с уточнението, че това се правело при съществуване на данни за риск от терористичен акт.

След него изявление направи и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който на собствен ред отхвърли да отхвърля достъп на Бюрото до поискани от негови членове материали и цитира данни, съгласно които организацията е дала отговор на общо 101 сходни писма през 2015 година, на 67 през 2016 година, както и на 17 през т.г. Подобно на Цацаров обаче посочи, че с Рашков имат разнообразни тълкувания на закона във връзка с обсега на инспекциите на Бюрото за надзор на СРС-тата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР