Снежанка и Дядо Мраз са класическа двойка, която радва малки

...
Снежанка и Дядо Мраз са класическа двойка, която радва малки
Коментари Харесай

Ето откъде идва образът на Снежанка до Дядо Мраз

Снежанка и Дядо Мраз са класическа двойка, която радва дребни и огромни с дарове към празниците. И до момента в който множеството хора са осведомени с раждането на облика за Дядо Мраз, малко са тези, които знаят по какъв начин се е появила Снежанка.

Дядо Мраз и Снежанка са емблематични герои в Русия, като носели дарове не в нощта против Коледа, а в нощта против Нова година. А във времената на социализма тази двойка е почитана и в останалите страни от комунистическия блок, включително и България.

Мнозина бъркат Снежанка от приказката за Снежанка и седемте джуджета с съветската Снежанка. Спътницата на Дядо Мраз идва от съветските приказки. Няма по какъв начин във времето на социализма в Източна Европа да се уважава модел от западните приказни истории.

Една от приказките, която се е употребила за първообраз на Снежанка, е история за двама самотни старци, които решили да си създадат момиче от сняг. Те толкоз го обикнали, че решили да го приберат вкъщи си, а когато го сложили до печката, момичето оживяло и било кръстено Снежанка.

 Ето от кое място идва обликът на Снежанка до Дядо Мраз

В тъжния вид на приказката обаче момичето умира поради топлината, идваща от печката, а дядото и бабата още веднъж остават без дете, което да обичат.

Според съветския фолклор Снежанка е дете на Дядо Мраз и Пролетта. Тя била студена като снега, а от там идва и името ѝ. Снежанка не можела да изпитва топли усеща като обич и по тази причина помолила майка си да ѝ даде способността да обича.

Но когато Пролетта насочила безоблачен лъч към нея, Снежанка се стопила. Чайковски прави музика по тази приказка, а Снегурочка се трансформира е една от най-популярните пиеси.

Трагичният облик на снежната хубавица въодушевил и различен от известните съветски създатели – Владимир Дал. През 1891 година той написа приказка, в която Снежанка е внучка на Дядо Мраз и преди всяка Нова година му оказва помощ са раздаде дарове на послушните деца.

Именно от тази приказка се ражда традицията против всяка Нова година Дядо Мраз и Снежанка да посещават домовете и да носят чувал с дарове. Тържественият тандем е разпространяван през 1935 година и по този начин доближава и до нашата страна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР