Смятам, че си спечелихме правото да бъдем чути, но ми

...
Смятам, че си спечелихме правото да бъдем чути, но ми
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон – Непредсказуемият

Смятам, че си спечелихме правото да бъдем чути, само че ми е мъчно да проумея това равнодушие – или цялостна липса на предпочитание – да схванат (б.р. – испанските управляващи в Мадрид) какво се случва тук. Те по този начин и не пожелаха да ни чуят. Как смеем да обясняваме пред света, че Европа е парадайса на демокрацията, в случай че посягаме на възрастни дами и почтени хора? Това е недопустимо. Толкова диспропорционална и брутална приложимост на мощ не сме виждали откогато умря диктаторът Франко.

Възмутеното изявление принадлежи на президента на испанската провинция Каталуня и неотдавна най-опасен човек на Пиренейския полуостров, Карлес Пучдемон, направено малко след злополучния референдум от 1 октомври пред английска телевизия. За възмущението несъмнено, знаем от подтекста – всички гледахме фрагментите от Барселона в деня на окървавеното допитване. Самият Пучдемон говореше пред с камерата със спокойствието на човек, който е изцяло наясно че стои на ръба и гледа бездната в очите, и няма доста време за показни страсти. Време е за още една крачка. Напред или обратно, както се чака да се разбере през днешния ден.

Като последовател на делото на своя предходник Артур Мас, който провежда първия референдум „ на изсъхнало ” за отделянето на Каталуня от Испания през 2014 година (отново незачитан, само че и искрено пренебрегнат от Мадрид), Карлес Пучдемон несъмнено избута сепаратистката идея до непредвиден и за най-горещите й последователи стадий. И хвърли в смут милиони от сънародниците си от провинцията, които в болшинството си са срещу формалното обособяване от Испания. Всичко с помощта на няколко неверни хода на централното държавно управление, провокирани с предумисъл или не, от изявленията на 130-ия президент на Каталуня (от 1359 година насам), определен на поста едвам предходната година.

Но пък труженик за самоопределянето на Каталуня от най-ранна възраст.

Карлес Пучдемон и Касамажо е роден на 29 декември 1962 година в градчето Амер, в каталунската провинция Херона (Жирона на локалния език), в семейство на потомствени пекари. Втори от осем братя, Пучдемон приключва главно учебно заведение и гимназия в родния си град – в годините под Франко, с учебниците на испански и приглушените диалози на каталунски със фамилията. Още на 16 години Карлес Пучдемон демонстрира интерес към публицистиката и стартира работа като състезателен кореспондент в излизащия на локалния език недодялан вестник „ Диари ди Жирона ”. Образованието си продължава в университета в град Херона, където няколко години учи каталунска лингвистика, преди да прекъсне и да се отдаде напълно на журналистическа активност.

През 1981 година Пучдемон стартира работа в основания в Херона каталунски ежедневник „ Ел Пунт ”, където за идващото десетилетие ще доближи до позицията на основен редактор. В тези години в негово персонално занимание се трансформира колекционирането на всевъзможни вероятни референции в задгранични медии, на всички познати езици, които загатват каталунската еднаквост. Резултатът е оповестен през 1994 година под формата на книга озаглавена „ Ката… какво? Каталуня в очите на интернационалната преса ”.

До края на века Пучдемон се отдава на преодоляване и консолидиране на модерните технологии в осведомителните процеси и през 1999 година взе участие в основаването, и оглавява Каталунската осведомителна организация (ACN). Оттам включването в дейната политика е към този момент неизбежно. След една несполучлива акция като претендент за кмет на Херона през 2007 година, четири години по-късно Карлес Пучдемон прекъсва 32-годишната надмощие на социалистическата партия и е определен за градоначалник. Един мандат по-късно, година след първия каталунски референдум, през септември 2015 година Пучдемон е определен за народен представител в локалния парламент от Херона, повдигнат от обединението „ Заедно за Да ”. Само четири месеца по-късно той се оказва и консенсусният претендент на сепаратистките придвижвания в Народното събрание на Каталуня да бъде определен за правоприемник на Артур Мас на поста президент на провинцията. Нататък историята се написа пред очите на света.

Началото на съпротивата

Първото включване на Карлес Пучдемон в политическите процеси в Каталуня е през 1992 година по време на олимпийските игри в Барселона. Когато взе участие в протестни дейности против задържането и подлагането на физически мъчения от полицията на близо 50 каталунски националисти, в навечерието на международния състезателен конгрес. Повод за така наречен „ интервенция Гарсон ” (на името на испанския арбитър, издал тогава заповедите за арест) е планувана от деятелите мирна проява в подтекста на игрите, отдадена на проявление на каталунската еднаквост. 25 години по-късно….

За него

Ключов състезател

Пучдемон беше основният фактор, който изтласка Каталуня, докъдето се намира в този момент. Той беше извънредно положителна изненада за тези каталунски жители, които към този момент подкрепяха процеса за оповестяване на самостоятелност и бяха изумени от компликациите, които той среща.

Монтсе Дабан, интернационален секретар на про-сепаратистката партия Каталунска национална асамблея

Няма действителен надзор

Той (Пучдемон) напълно умерено може да бъде наименуван най-опасният човек в Испания, поради, че се движи към едностранно оповестяване на самостоятелност. Съвсем различен въпрос е до каква степен това което се случва в Каталуня сега, е действително под негов надзор. Защото в случай че това е гражданска война – а несъмнено наподобява на такава – властта му е лимитирана от обстоятелството, че не може да диктува събитията.

Мануел Ариас Малдонадо, учител по политология в Университета на Малага

Популярен измежду всички съсловия

Няма подозрение, че (Пучдемон) притегля фенове, които се снимат с него с мобилните си телефони по митингите. Популярността му е измежду всички обществени съсловия, тъй като произлиза от относително непретенциозен генезис, отвън каталунския хайлайф, който господства от години локалния дясно-центристки алианс (б.р. – на партиите, подкрепящи независимостта на Каталуня от Испания).

Патрик Джаксън, сътрудник на Би Би Си в Каталуня
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР