Лявото е напълно маргинализирано поради ред причини. Най-вече поради несъответствие

...
Лявото е напълно маргинализирано поради ред причини. Най-вече поради несъответствие
Коментари Харесай

Трябва ни повече ляво. Само че европейско, не българско

" Лявото е изцяло маргинализирано заради ред аргументи. Най-вече заради противоречие с човешката природа, с стопанската система и с математиката. Какво да чакаме от лявото? Как ще се раздават повече пари? Защитата на дребния човек? Малкият човек няма да стане богат, когато някой от ляво му раздава пари, взети назаем или напечатани ".

Това сподели неотдавна пред Българска национална телевизия Георги Харизанов - един от честите коментатори в тв ефира, които се усещат способени да дават мнение за всичко. Но... лявото несъмнено има своето място в европейската и българската политическа действителност. И напълно не е " маргинализирано ".

Европейското ляво, несъмнено, не българското. Основен приоритет на българското ляво е не " грижата за дребния човек ", а
оптимално положителното обслужване на Кремъл
Българското ляво несъмнено е в " противоречие с човешката природа ", тъй като обслужва един безсърдечен диктаторски режим. То би трябвало да се реформира...

Европейското ляво е един от фундаментите на европейската цивилизация и нейния най-важен политически артикул - ЕС. То напълно не предлага просто отпечатване на пари или взимане на заеми, които да бъдат раздавани на " дребния човек ".

В страните от Европейски Съюз богатствата, които цялото общество създава, се разпределят надалеч по-справедливо. Разликата сред най-бедните и най-богатите е търпимо огромна.

В страните от Европейски Съюз стремежът е да няма работещи небогати.

В страните от Европейски Съюз налозите са прогресивни - т.е. колкото повече пари печелиш, толкоз по-голям % налози плащаш. Този спор, който десните у нас отхвърлят да водят, е изцяло законен.

В страните от Европейски Съюз осигуровките се изплащат върху действителните приходи. А не отиват в сивата сфера.

В страните от Европейски Съюз има работещи регулаторни органи. Тези органи не са просто обслужващ личен състав на едрия бизнес, а се грижат за ползите на всички и изключително за " дребния човек ".

Всичко това са леви хрумвания, които на Запад са действителност.
Не са някаква популистка илюзорна фикция,
съгласно която всички сме равни, както беше при комунизма преди 1989 година

Подобно ляво липсва в българската реалност. Тя към момента е по-скоро един зверски капитализъм.

Именно неналичието на " ляво "  е това, което ни разграничава от западните страни. Именно поради неналичието на задоволително " ляво "  у нас българите всеобщо емигрират.

Откакто сме членове на Европейски Съюз у нас действително върви социалистическа гражданска война. Тиха, само че този път същинска.

Няма залпове на " Аврора "  или слизащи от гората " шумкари ". Но има голям брой хора, които отхвърлят да работят тук за без пари и търсят своето благополучие на Запад. Там, където европейското ляво е действителност.

Приказките на огромна част от българските  работодатели, че приходите у нас са ниски, тъй като хората са мързеливи и необразовани, са груба замяна на действителността. Реалността изрично опровергава тези приказки, тъй като същите тези хора се оправят доста добре, когато емигрират на Запад.

Толкова добре се оправят, че даже пращат големи пари на своите близки тук. Толкова положителни пари, че техните близки тук избират да не работят, вместо да го вършат за мизерните заплати, които им се оферират.

Дясното мислене допуска осмисляне на действителността такава, каквато е и полагане на старания за нейното възстановяване. Илюзорните действителности са запазена марка на крайното ляво.

В този смисъл доста от българските работодатели са извънредно леви. Те одобряват мечтаното за действително - заплатите са положителни, само че хората са мързеливи и необразовани - вместо да осмислят действителността и да се опитат да я подобрят.

Всъщност към казуса с работната ръка има и чисто десен разбор. Работната ръка е стока, която като всяка друга стока, в изискванията на пазарна стопанска система. търси за себе си допустимо най-хубава реализация.

Работодателите би трябвало да възприемат работната ръка тъкмо като стока или запас. Колкото по-добра стока желаят, толкоз по-добре би трябвало да си платят за нея.
Безплатен обяд няма. Безплатна работна ръка - също
Независимо от фантазиите на нашенските предприемачи. Честно и честно дясно мислене, каквото мощно липсва измежду българския бизнес.

Липсата на осъществено ляво е и голям политически проблем. Общество, в което доминират небогати хора, е доста по-склонно да се увлича по популизъм от всевъзможен тип. А това е проблем за всички и най-много за най-богатите.

И това е потвърдено в историята от най-древни времена, та до през днешния ден. Виждаме го в България, евентуално ще го забележим ясно и на идните избори.

“The only trouble with capitalism is capitalists - they’re too damn greedy ”

“Единственият проблем на капитализма са капиталистите. Те са доста алчни ”.

Това не са думи на някой изтъкнат комунистически функционер, а на Хърбърт Хувър, президент на Съединени американски щати в края на 20-те и началото на 30-те години на XX в. Казани са малко след краха на " Уолстрийт ", довел до Голямата меланхолия.

Ролята на лявото е да лимитира алчността на капиталистите. Да поправя оптимално " единствения проблем на капитализма ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР