Смолянска област изглежда като неглижирана и позабравена от държавата, не

...
Смолянска област изглежда като неглижирана и позабравена от държавата, не
Коментари Харесай

Министър Цеков: Амбицията ни е да поставим необратимо начало на инвестиционни инициативи за развитието на област Смолян

" Смолянска област наподобява като неглижирана и позабравена от страната, освен на хартия. Пътувайки в района, с просто око се вижда какви дефицити има в инфраструктурата, а те попречват естествения живот, вложенията, демографията. Ето за какво упоритостта ни е да сложим необратимо начало на капиталови начинания, които да оказват помощ на региона да стане проспериращ граничен район, привличащ вложения, туристи, с цел да останат младежите тук и да се раждат повече деца. Приемам драговолно всички проблеми, тъй като не желая те да останат празни обещания, които да се повдигат единствено на парламентарен надзор ".
 
Това съобщи в Смолян през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Там той организира работна среща с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от района. В срещата взе участие и инж. Ясен Йорданов – ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ".
 
 Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се срещна с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от Смолянския район Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се срещна с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от Смолянския район Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Според министър Цеков огромният проблем на област Смолян е неналичието на скоростни пътища, които да я свързват с вътрешността на страната за по-бърз и комфортен транспорт на хора и товари. Той изброи и 9 значими обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи. Сред тях са ремонтът на пътя Белица - Загражден, укрепването на свлачищата по пътя Смолян - Мадан в региона на село Тикале, пропадания по основния път Смолян - Стойките - Широка лъка - Девин и други
 
" В годините обратно доста е дадено и хората към този момент не имат вяра, че ще има усъвършенстване. Хората от Родопите желаят да стигат по-бързо до Пловдив и Кърджали, а не както в този момент за два часа и половина ", уточни министър Цеков. Той акцентира, че за възстановяване на пътната съгласуваност в област Смолян предпочитани планове за Министерство на регионалното развитие са построяването на трета лента с обща дължина 13 км в обособени сектори по направлението Асеновград - Смолян. Очаква се до няколко месеца да има определен реализатор за планиране. Паралелно с това са планувани 7,2 млн. лева за планиране на напълно нов четирилентов скоростен път от Автомагистрала " Тракия " при Пловдив през Смолян до Рудозем и границата с Гърция. Отсечката ще бъде с дължина към 100 км и ще е с планова скорост на придвижване 90 км в час.
 
 Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се срещна с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от Смолянския район Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се срещна с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от Смолянския район Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Министър Цеков посочи, че това е дълготраен план, чието строителство може да стартира не по-рано от 5 години, само че в случай че проектирането стартира сега  и се създадат първи стъпки планът ще бъде необратим. Министър Цеков осведоми още, че ще се направи разбор и на опциите за построяването на южния скоростен път от Благоевград през Доспат - Смолян - Мадан - Кърджали - Хасково, който е залегнал в стратегическите цели на България преди години, само че действително по плана не е работено.
 
Регионалният министър обясни пред кметовете и народните представители и за основните планове, по които АПИ и Министерство на регионалното развитие ще работят през 2024-2025 година Заложен е ремонтът на над 100 км републикански пътища, половината от които ще се рехабилитират главно. Сред най-важните е построяването на околовръстното шосе на гр. Чепеларе, което ще изведе тежкия и директен трафик от центъра на града. 4-километровата права ще коства към 40 млн. лева, защото минава през комплицирано трасе.
 
 Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се срещна с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от Смолянския район Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков се срещна с регионалния шеф Захари Сираков, кметовете и народни представители от Смолянския район Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Тази година ще се разпореди социална поръчка за нейното планиране, а самите строителни действия ще започват следващата година. Предвижда се рехабилитация и на основния път Средногорци - Рудозем с построяването на 150-метров тунел при така наречен " червен завой ", с който ще се обезопаси придвижването. Паралелно с това ще стартират и дейностите по създаване на обходния път на Рудозем. Тази година е плануван главен ремонт на 22 км от направлението Смолян - Полковник Серафимово - Рудозем. Планирани са и съществени поправки на пътищата Соколовци - Търън - Средногорци, Чокманово - Смилян - Горда Арда, Доспат - Борино - Тешел - кв. " Настан ", Рожен – Национална астрономическа обсерватория, Пампорово - Стойките от км 4 до км 11, Средногорци - Мадан - Златоград и Лъки - Хайдушки Поляни - Рожен.
 
 Доспат Доспат Източник: Zonanews
" Изумен съм по какъв начин е допустимо да има сектори по републиканската пътна мрежа, които от 5-6 години да стоят с лимитирано придвижване поради свлачища или пропадания на платната. Това демонстрира по какъв начин по една или друга причина сходни местни проблеми са подценени от страната ", разяснява министър Цеков след гледище от кметове и народни представители да се вземат незабавни ограничения за възобновяване на сектори, в които от години се минава еднопосочно поради свличания, изключително по направленията Смолян - Стойките - Девин, Смолян - Мадан в региона на село Тикале и Борино - Тешел - Девин. Затова той разпореди спешно, по незабавност да бъдат предоставени възстановителни и укрепителни действия за проблематичните сектори, за които има подписан контракт и план.
 
 Борино Борино Източник: Zonanews
По отношение на свлачището при село Тикале министър Цеков уточни, че за неговото подсилване има подписан инхаус контракт с " Автомагистрали " ЕАД. За ремонтните действия има направен план, належащо е да се направи обстоен организационен проект и парцеларен проект за отчуждаване на парцели, тъй като дейностите излизат отвън сервитута на пътното платно. " Държавата би трябвало да се погрижи за ползите на хората, а те са пътищата да бъдат укрепени, сподели министърът. Андрей Цеков се ангажира и да ревизира за правните благоприятни условия, по които АПИ да поеме за стопанисване от НЕК основния път Девин - Михалково над бент. " Цанков камък ". Вече повече от 12 години пътят стои като актив на електрическата компания, тъй като има правни спънки. В същото време той има потребност от поддръжка и ремонт, каквито може да прави АПИ.
 
Министър Цеков осведоми още, че в област Смолян ще бъдат вложени към 100 млн. лева по 69 плана на общините, подадени за финансиране от държавния бюджет. Той прикани кметовете да бъдат дейни и при планова подготвеност да подават заявките си. Тази седмица ще бъдат подписани контракти за 124 плана с общините.
 
Андрей Цеков разпореди на АПИ всички преписки с претенции на общини към организацията за създаване на изкуствени неравности или така наречен " легнали служители на реда " по републиканските пътища в чертите на обитаеми места да бъдат оценени и тествани и да стартира работа по тях. Редица кметове показаха пред министъра, че повече от две години си пишат с АПИ и не могат да се схванат за слагане на неравности, които да лимитират скоростта в обитаемоте места, а това е значимо за пътната сигурност.
 
 Община Девин Община Девин Източник: Zonanews
Регионалният министър разяснява и тематиката със санирането на жилищни блокове със средства от ПВУ. Той изясни, че до края на месеца се подават заявки по втория стадий на програмата. Към момента са подадени планове за над 20 млн. лева Цеков увери кметовете, че се търси вид за ориентиране на спомагателни средства от Европейски Съюз към програмата, както и създаването на държавна гаранционна стратегия, която да подкрепи жителите. До лятото ще бъде препоръчан вид по какъв начин програмата да продължи.
 
На въпрос на публицисти за инспекция на ГРАО по отношение на замененото ЕГН на известния като Нотариуса министърът отговори, че това е направено през 1999 или 2000 година Това е една не необикновена вест, че има хора със заменено ЕГН, над 70 000 са в България, уточни той. Смяната става единствено след решение на съда. Този вид исково произвеждане беше всеобщо употребявано преди присъединението към Европейски Съюз за превъзмогване на черни печати в паспортите и се е сменяла рождена дата.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР