Служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) подготвят стачни действия. Това

...
Служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) подготвят стачни действия. Това
Коментари Харесай

Служителите на НОИ подготвят стачни действия

Служителите на Националния застрахователен институт (НОИ) приготвят протестни дейности. Това съобщи Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа “, предава БНР.

По нейните думи те са отнесли всички политически произволи, на които сме станали очевидци в последните две години.

" Преизчислявания, добавки, включване на въпросните добавки в пенсиите. Тези хора не бяха обезщетени по никакъв метод за двугодишните старания и за нарастването на инфлацията, заради което най-вероятно ще стигнем до ефикасни протестни дейности. В момента върви процедурата за оповестяване на ефикасна стачка ", изясни тя.

Григорова разяснява също и тематиката за нарастването на пенсиите и размерът на майчинството.

" Пари има, има обаче и ръководещи, които не желаят да ги вземат от там, където ги има. Това, което се вижда от Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване е общоприетото нарастване на пенсиите, което се случва всяка година от 1 юли ", сподели тя.

Според нея това е общоприетоо и се прави по силата на Кодекса за обществено обезпечаване. Нямаме нищо изключително. " Имаме обаче опазване на минималния размер на компенсацията за безработица на равнищата от преди няколко години – 18 лв. дневно. Това значи 360 лв. за безработно лице, което е работило, само че заради някаква причина не получава цялостния размер на компенсацията, което му се поставя ", разяснява Григорова.

" Другото, което не се осъвременява е размерът на майчинството, то остава на равнища от 780 лв., а минималната работна заплата към този момент е 710 лв. “, споделя още Григорова и акцентира, че “пари има и тези пари биха могли да усилят приходите на Национален осигурителен институт, в случай че се усилят минималните осигурителни приходи, които от години са замразени заради протеста на работодателите и замразяването на оптималния застрахователен приход ".

" Правителството абдикира от задължението си да обезпечи доходи, с цел да изплаща съответни пенсии, по тази причина няма по какъв начин да проявим схващане ", твърди тя и осведоми, че тези неща ще бъдат изказани и на Националния съвет за тристранно съдействие, който ще се състои идната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР