Градската художествена галерия “Борис Георгиев – Варна, ще е домакин

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев – Варна, ще е домакин
Коментари Харесай

Изложба-концерт „Операта – културно наследство на човечеството“ на 25 май в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” – Варна, ще е хазаин на празнично събитие, отдадено на оповестяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за международно нематериално културно завещание в края на предходната година. Изложбата концерт „ Операта – културно завещание на човечеството “ на 25 май 2024 година ще преплете две изкуства – музикалното – с осъществяванията на арии от емблематични творби на италиански композитори, и изобразителното – с произведения на художници, въодушевени от операта.

От 18:00 ч. в експозиционната зала на третия етаж на Галерията при вход свободен ще се срещнат музиката и изобразителното изкуство. Участват солисти на Варненската опера и сопраното от Италия Киара Таркуини. Сред творбите живопис е и творба на Франко Дзефирели.
Организатори на тази специфична вечер са консулският сътрудник на Италия във Варна господин Антонио Таркуинио и Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ в съдействие с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София. Събитието е под патронажа на Министерството на културата на България. Гостуващите творби живопис са селекция на Международния център по изкуства „ Антиноо “ в Рим. Партньор на плана е Държавна опера – Варна.

Идеята е на доктор Димитър Стойнов, съветник културни действия към консулския сътрудник на Италия във Варна, и е ориентирана към „ представянето на открити и неоткрити пресечни точки на жанровете на изкуството във фокуса на оперния театър, миг от безкрайния кръговрат на ентусиазъм, пресъздаване и прекарване на главния претекст – концепцията за благородството “. Проектът сплотява творбите и осъществяванията на художници и музиканти от Италия и България в серия от мултижанрови събития – тематични изложби-концерти, като след Варна те ще преминат и през „ Двореца “ в Балчик на 21 юли, а след това и през София на 3 октомври в Национален музей „ Борис Христов “, с цел да завършат в Рим.

Колекцията, показана от център „ Антиноо “, включва тематични произведения на 14 италиански създатели, измежду които са Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо Де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура Д’Андреа Пиетрантони, Лука Елена, Лучана Фортини, Мео Карбоне, Пино Капуджи, Плачидо Скандура, Пришила Лоти, Франко Дзефирели, Рафаеле Де Ла Ровере, както и обичайните участници в другия план, също отдаден на оповестяването на италианското оперно изкуство за международно културно завещание - „ Операта – музикалната живопис “ - Акиле Куратела и Светослав Косев. Ще бъде показан за пръв път и изсеченият тази година орден с облика на Пучини с създател Енцо Скатрали – публична премия на център „ Антиноо “ за принос за разпространение творчеството на Пучини във връзка 100 години от кончината му.

Красотата на оперното изкуство ще показа церемония концерт, в който ще се изявят солисти на Държавна опера Варна и гост-солистът – сопраното Киара Таркуини.

Вълнуващият празник на италианската оперна просвета ще бъде почетен от директорката на Италианския културен институт в София – госпожа Мария Маца, както и от шефовете на оперните театри на Варна – Даниела Димова, на Тревизо – маестро Стефано Канаца, и на Падуа – маестро Филипо Дини, за които предстоят ползотворни диалози за съдействие. Директорката на ГХГ „ Борис Георгиев “ Доротея Павлова ще се срещне с представителите на Център „ Антиноо “ - художествения шеф доктор Джовани Де Сантис, завеждащия „ Оперни изкуства “ Лучано Спинози и съветника Луиджи Ромити.

Събитието на 25 май във Варна предхожда интернационалния концерт „ Великата италианска опера – завещание на човечеството “, който се провежда на 7 юни в Италия на фамозната Арена Ди Верона. Серията от прояви в плана ще продължи на 22 октомври в Българския културен център „ Борис Христов “ в Рим.

Началото на концерта-изложба е в 18:00 на 25 май.

Вход свободен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР