Служебното ръководство на министерството на икономиката и съответно Държавната консолидационна

...
Служебното ръководство на министерството на икономиката и съответно Държавната консолидационна
Коментари Харесай

Служебната власт мина в режим „оздравяване на дружества"

Служебното управление на министерството на стопанската система и надлежно Държавната консолидационна компания минават в режим „ излекуване “ на сдруженията си. Това се схваща от известие на ведомството до медиите. В него написа, че през днешния ден на съвещание на Съвета на шефовете са признати за задачата незабавни ограничения. Припомняме, че от тази седмица има трима нови членове в груповия орган, a за последователност, болшинството от четири гласа е на членовете, назначени от предходния министър на стопанската система и промишлеността.

Останалите решения са свързани главно с кадрови промени, като от през днешния ден за изпълнителен шеф на ДКК е определен адв. Венцислав Димитров. Юристът е родом от Варна. Заемащата до този миг длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на шефовете. Тя стана началник на ДКК през март, а при започване на август стана ясно, че ще води депутатската листа на Българска социалистическа партия в Хасково за идните предварителни парламентарни избори. Нитова се е пробвала с тъжби да осуети вписването на нови членове в Съвета на шефовете.

Една от ограниченията е да се спре процесът по промяна на изпълнителния шеф на Научно изследователския софтуерен институт (НИТИ) - Казанлък. В последния ден от ръководството на предходния министър на стопанската система и промишлеността бе стартирана процедура за уволняване на инж. Делян Начев.

Съветът на ДКК установи законово нарушаване във действието нa „ Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД - до в този момент Съветът на шефовете е бил от 3-ма души, a законът изисква да са най-малко 5. За да се в профил този пропуск за нови членове са подадени за регистриране: Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Кънев има опит във финансовото обмисляне и осъществяване, включително е бил управител бюджетиране и ценообразуване в Централното ръководство на „ Крайслер “, Канада. Николай Николов е правист с повече от 30 годишен стаж. В предишното Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне, има опит във военно-промишления бранш. Тома Цилев също е с юридическо обучение със стаж в разнообразни институции. В управлението на „ ВМЗ " се връща и Иван Стоенчев. Основен претекст е влизането в ръководството на завода на човек, който познава в елементи активността, има нужния опит и може да върне високите равнища на произвеждане в най-кратки периоди. Стоенчев пое управлението на „ ВМЗ " при започване на 2022 година и макар освобождението му през юни, бе реализирана облага от 48 млн. лева за полугодието.

Според ДКК, решението цели да успокои и надигащото се неодобрение в синдикатите, съгласно които продуктивността понижава и се изостава в осъществяването на договорите на оръжейния цех. По предписание на служебния министър Никола Стоянов обществените предприятия в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността е следвало да спрат разплащания, от които не зависи директно активността им, до запознаване с действителното им положение. Въпреки това, със подозрително съкратени периоди, „ ВМЗ " е направило за седмица преводи за над 3 млн. лева за строителни работи. Същевременно има сигнали за съзнателно раздуване на административния щат, преназначаване на хора на управителни длъжности за отбягване на наложителния по закон изпитателен период и залагане на клаузи за големи компенсации при освобождение от служба, в прорез с ползите на сдружението.

Съветът на шефовете на ДКК е взел решение да направи промени и в управлението на „ Кинтекс " ЕАД. Основен претекст за това е безпокойството от влизането на проверяващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните демонстрират, че директно преди този момент са платени почти 800 хиляди лева към офшорно сдружение. Единственият член на Съвета на шефовете, който е дал своя вот срещу изплащането на огромните суми към офшорната компания, остава в управлението на. Това е Пламен Пешев. За нови членове са препоръчани Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев.

Около „ Кинтекс “ няколко месеца тече скандал сред някогашния вицепрезидент и стопански министър Корнелия Нинова и уволнения от нея началник на външнотърговското дружество Александър Михайлов. Двамата непрестанно си насочат обвинявания през медиите. Михайлов даже стартира да я назовава „ Г-жа нито един патрон “, само че разгласи информацията за износа ни военна продукция за Полша, от където най-вероятно всичко е отивало в Украйна. От него бе подаден и сигналът за превода на парите към офшорката в Дубай.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР