Служебният правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че има готовност, веднага

...
Служебният правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че има готовност, веднага
Коментари Харесай

Демерджиев е готов да предостави документите по 8-те джуджета

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев разгласи, че има подготвеност, незабавно щом в министерството постъпи писмото от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, да даде на правосъдните кадровици всички документи, с които разполага по проблема " Осемте джуджета ".

Вчера прокурорската гилдия му даде 7-дневен период, с цел да даде доказателствата, въз основа, на които преди две седмици изиска да бъдат формирани дисциплинарни производства против трима спецпрокурори, свързани със случая.

В следствието " Осемте джуджета " на Антикорупционния фонд предприемачите Илия Златанов и синът му Явор настояват, че са станали жертва на скица за завладяване на бизнеса и имуществото им, в която са били забъркани висши представители на прокуратурата.

Според правосъдния министър тримата спецобвиненители, чието наказване той желае, са нарушили служебните си отговорности, като са позволили в болнично заведение нотариуси да правят разпоредителни покупко-продажби, което е неразрешено по закон.

За това имало голям брой доказателства, сподели през днешния ден Демерджиев.

" Най-основният документ, на който ние сме стъпили, е отчет на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “. Там в детайли са разказани тези диалози, разпоредби, в това число устни разпоредби, които са отразени в настояването ", изясни той.

На 11 ноември 2021 година правосъдният министър изиска санкции за трима спецпрокурори поради следствието на Антикорупционния фонд „ Осемте джуджета “.

Преди началото на първото управлявано от него съвещание на Висшия правосъден съвет Иван Демерджиев разгласи, че е внесъл в Прокурорската гилдия предложение за формиране на дисциплинарни производства против тримата обвинители.

Поредицата „ Осемте джуджета “ е документален роман на Илия Златанов и сина му Явор за това по какъв начин са били отнети имуществото и асансьорният им бизнес с присъединяване на представители на прокуратурата и на някогашния следовател Петьо Петров. Става дума да висши прокурори, за компания „ Делта гард “, издевателства над Явор Златанов в столична болница, с цел да трансферира дяловете си в заводите „ Изамет “ на посочено лице.

Правосъдният министър изясни, че неналичието на реакция от способените органи, го е стимулира да изиска дисциплинарки против тримата магистрати, както и коментар на ръководителката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, че няма следствие, тъй като става дума за фамилна драма.

" Касае се за дейности, много неприятни, осъществени в болнично заведение с разрешението и глобата на тези трима прокурори. Допускани са нотариуси, които са правили разпоредителни покупко-продажби. Това първо не може да се случва в болнично заведение, може да се случи единствено в ареста. И второ, самата поредност от дейности е обвързвана с доста нарушавания на закона от страна на прокуратурата ", изясни той.

Поисканите дисциплинарки Демерджиев назова уплътняване на пълномощията си, изясни, че това ще е държанието му до момента в който е на поста и анонсира работа и по други сигнали. Готов е и с искане за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. То чака отговора на Конституционния съд, сезиран от неговия предходник - има ли право на това.

" Ако не е в границите на моя мандат, ще предам материалите на идващия министър на правораздаването и той ще реши намира ли същите учредения или не ги намира. Има материали, разнообразни естествено. Но те водят до същите заключения. Свързани са с разнообразни производства и метода на тяхното протичане, който е, айде - чудноват, ще кажа ", уточни служебният министър на правораздаването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР