Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи нови шокиращи

...
Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков направи нови шокиращи
Коментари Харесай

ГЕРБ капанът щракна: АМ „Хемус“ с 10 см по-тънък асфалт, ето как са крали хората на Бойко

Служебният министър на районното развиване Иван Шишков направи нови шокиращи разкрития за качеството на пътното строителство в България. Потресаващ образец е права от автомагистрала „ Хемус “, по която близо една трета от асфалтовия пласт е икономисан, а в подмяна на това шлаката в основата е над нормата. Става дума за сектора София – Яна.

„ При условие за 28 см асфалт взетите проби са посочили съществуване сред 18 и 21 см, а шлаката в земната основа е в огромно количество, изясни арх. Шишков в изявление за Нова тв. 

Той посочи, че в тази част на автомагистралата строителството е почнало през 2011 година, придвижването е пуснато през 2013-а, а разрешението за прилагане е издадено с 3 години забавяне – през 2016 година Удивително е, че нито компанията надзирател, нито държавните контролни органи по времето на ГЕРБ са забелязали, че правата е изпълнена  с големи икономии на асфалт.

Министерство на регионалното развитие и Министерство на вътрешните работи ще продължат взаимните инспекции по основни пътища, защото се обрисува тревожна картина. „ В огромната си част пътищата не са направени съгласно утвърдените планове. Не можахме да си построим автомагистралите, построихме по-малко от половината, а към този момент започваме да ремонтираме тези, които сме построили “, коментира  министърът.

Очакват се резултатите от инспекцията на Автомагистрала „ Марица “, където се появиха странни напуквания. Според арх. Шишков и там проблемите са като при „ Хемус “ – „ икономии “ и вложение на несъответствуващи материали. Той напомни и различен образец за безобразно осъществяване, който дефинира като „ строителна бутафория “ – ремонта на пътя  Югово-Лъки.

„ Там шосето е разширено повече от метър, а скалната маса не е укрепена както би трябвало. Налага се по два пъти дневно пътят да се разчиства от паднали камъни. Вместо снегопочистване там се прави каменопочистване. Няма никакво отводняване “, описа арх. Шишков. Освен некачествената работа казусът с този сектор е,  че е осъществен главен ремонт, само че е употребена облекчената процедура на настоящ ремонт.

„ Така става невероятно някой да поеме отговороността за качеството на свършената работа. За да бъдат избегнати такива проблеми в бъдеще, в новите търгове за пътно поддържане поръчките са разграничени. 

Реклама

Едните са дефинирани за настоящ ремонт, като в тях се позволяват детайли на главен, с цел да може, в случай че има осъществени такива действия, те да имат позволение за градеж, както законът го изисква. Отделно ще са поръчките за главен ремонт, за които ще бъдат направени планове “, изясни служебният министър.

В капан

Министърът даде информация какво следва за незавършените лотове на Автомагистрала „ Хемус “:

„ На 5-и лот ще бъде отстранено противозаконното строителство, осъществено до този миг и ще бъдат утвърдени плановете за 5 и 6-ти лот, с цел да може да стартира строителството там.  Одобрен е подробният организационен проект на 9-и сектор. 4-ти лот е в капан, така като  има огромен обсег нелегално строителство, а  депутатите не пожелаха да  намерят законов механизъм, в който да продължи градежът “, уточни арх. Шишков.

Той е безапелационен, че за правите, за които са раздавани задатъци, индексиране на цените по договорите няма да има. „ След като имат 35% задатък, би трябвало да продължат да строят.

След като са взели задатък, а в договорите им няма условия за индексиране, няма по какъв начин да получат такива пари. Сега Министерство на регионалното развитие, страната и строителния отрасъл са в голям капан и всички страдаме от този капан. От всички тези основани проблеми печелят основателите на строителната бутафория – някогашните ръководещи отпреди няколко години. И през днешния ден цялото общество заплаща. Това обаче повече не може да продължава по този начин “, съобщи министърът.

Той се похвали, че макар проблемите „ част от автомагистралите започваме лека-полека да ги завършваме “. Добър образец е автомагистрала „ Европа “. „ До месец, месец и половина може да бъде пуснато придвижването до границата в сектора, който нарекох „ пътя на костенурката “, а до няколко месеца се чака прогрес и в частта от София до Сливница.

Ако целия лот бъде приключен 2024 година, няма да бъде изгубено европейското финансиране за обекта “, увери арх. Шишков. До няколко месеца ще бъдат пуснати и 7 км от скоростния път Ботевград-Мездра, което ще облекчи обхода на Новачене. Следващата седмица ще бъде издадено позволение за подсилване на свлачището на Автомагистрала „ Струма “, тъй че поетапно да бъде пуснато придвижването и в двете платна.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР