Служебният кабинет предлага намалената от 20% на 9% ставка на

...
Служебният кабинет предлага намалената от 20% на 9% ставка на
Коментари Харесай

МФ предлага намалената на 9% ставка на ДДС да се запази и през 2022 г.

Служебният кабинет предлага понижената от 20% на 9% ставка на Данък добавена стойност да продължи да се ползва и през 2022 година, до преустановяване на оповестената в страната изключителна епидемиологична конюнктура.

Това излиза наяве от оповестените от Министерството на финансите промени в данъчните закони за 2022 година Приемането на предлагането обаче зависи напълно от идващото Народно заседание.

Под напън от разнообразни сектори през предходната година някогашният министър председател Бойко Борисов наложи на депутатите от ГЕРБ да гласоподават понижаване на ставката на Данък добавена стойност за определени артикули и услуги макар негативното мнение на тогавашния финансов министър Владислав Горанов и на някогашната шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова. Така, от 1 юли 2020 година ставката на Данък добавена стойност за ресторантьорските и кетъринг услугите стана 9%. Намален беше и данъкът върху книгите, бебешките храни и памперси, туроператорската и турагентската активност.

След нови претенции от страна на бизнеса през август бе свалена ставката и върху бирата и виното, сервирани в питейните заведения и нощните заведения, върху доставките на храна, а също и върху фитнесите и другите спортни услуги.

Облекченията на Данък добавена стойност обаче бяха гласувани от ръководството на ГЕРБ с краен период 31 декември 2021 година След нов напън от страна на ресторантьорите служебното държавно управление предлага мярката да бъде удължена.

Друго предложение е понижената ставка от 9% да се разшири във връзка с профилираните млека за деца с алергии, както и диетичните храни за специфични медицински цели, предопределени за кърмачета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР