Служебният екоминистър Росица Карамфилова обяви три приоритета и съобщи, че

...
Служебният екоминистър Росица Карамфилова обяви три приоритета и съобщи, че
Коментари Харесай

Екоминистърът: Наказателни процедури, къси срокове и колосални санкции грозят страната ни -

Служебният екоминистър Росица Карамфилова разгласи три целта и заяви, че колосални наказания грозят страната поради наказателни процедури от Европейски Съюз. 

Има 16 висящи наказателни процедури, отнасящи се към околната среда. Пет от тях се намират на първия стадий на досъдебната фаза на процедурите за нарушавания - публично уведомително писмо. Шест от тези са на финален стадий на досъдебна фаза преди сезирането на съда на Европейски Съюз - стимулирано мнение. В правосъдна фаза са две наказателни процедури за оповестяване на предпазени зони и за установяване на характерни ограничения за запазване и превишаване на стойностите на фини прахови частици. В рамките на делото за фини прахови частици се постанова и дело за налагане на финансова глоба, регистрира Карамфилова.

Тя открои като приоритет процедура за нарушавания по отношение на закриване на рекултивация на общински депа за неопасни боклуци, неотговарящи на условията на европейското законодателство. Страната ни не е изпълнила отговорностите си за закриване на 113 общински депа, които е трябвало да бъдат рекултивирани до 31 декември 2020 година 105 депа са със приключена рекултивация, за осем депа към момента следва работа. Депата са на община Перник, Дупница, Кърджали, Кочериново, Пирдоп, Бобошево, Велинград и Бяла Варна. Срокът е 30 септември, те би трябвало да приключат техническата си рекултивация, в случай че това не се случи, ще се наложат финансови наказания. Еднократната глоба е 8-цифрена сума в евро, предизвести Карамфилова. При всяко закъснение дневно също ще има наказания.

" Още предходната седмица организирахме среща с кметовете на общините. Те са изцяло наясно с тежестта на обстановката и поеха пред нас ангажимент, че ще направят всичко по опциите си, с цел да придвижи напред осъществяването на рекултивацията на тези депа. Системата на Министерство на околната среда и водите е директно ангажирана с това да се реализира директен надзор върху дейностите, всяка седмица взаимно с общинските управляващи и представители на Министерство на околната среда и водите ще бъдат осъществявани инспекции на място, с цел да се установи напредъкът по осъществяването. Всяка седмица ще бъдат обявявани резултатите ", сподели още Карамфилова. По отношение на Топлоелектрическа централа " Брикел " служебният министър сподели, че в Министерство на околната среда и водите нито имат права, нито имат предпочитание да затварят който и да било от огромните горивни оператори.

" Всеки оператор получава съответното позволение за дейностите, които извършва. То дефинира нормите, в границите на които би трябвало да работи съответното дружество. Всяко несъблюдение на отговорностите има ред за санкциониране. Ние ще насочим напъните си за превантивна действия, разговор и бистрота в дейностите ", добави Росица Карамфилова. 

На въпрос на OFFNews по отношение на обжалването на АПИ на заповедта от някогашния екоминистър Борислав Сандов за спирането на градежа на АМ " Струма " през Кресненското дефиле, Карамфилова сподели, че последните две решения 9 и 10 за оценка на съвместимостта са подписани от Сандов. Контрол върху законността на заложения административен акт се реализира от съдилищата. Още при стъпването си в служба служебният министър е изисквала да се запознае с цялата законодателна процедура с всички дейности, които са подхванати от страна на способените звена в Министерство на околната среда и водите, само че не е получила процедурата. Оказало се е, че двете решения са готови от тогавашния консултант на министър Сандов, а органите, които имат директна подготвеност - Национална работа за отбрана на природата, Дирекция " Екологична оценка, оценка за въздействието върху околната среда " и Дирекция " Правна " не са били ангажирани в процеса по правене на тези решения, стана ясно от отговора.

" Поисках мнение по процедурен въпрос и всъщност, те са на бюрото ми. Предстои доста работа и разбори. Съгласно тези решения има 14-дневен период за обжалване по Административнопроцесуален кодекс и в тази ситуация възложителят е в цялостното си право да ги апелира ", съобщи служебният екоминистър.

Карамфилова представи и екипа си. Заместник-министър Петър Димитров ще дава отговор за ръководството на водите, а в ресора на заместник-министър Ренета Колева е ръководството на отпадъците, климатът, чистотата на въздуха и националните паркове. Поля Пенчева е шеф на кабинета.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР