Службите, които имат право да искат СРС, са внесли в

...
Службите, които имат право да искат СРС, са внесли в
Коментари Харесай

Прокуратурата и службите не унищожават ненужни СРС и това е предпоставка за нарушения

Службите, които имат право да желаят СРС, са внесли в съдилищата 5368 претенции. Разминаването с броя на хората, против които са прилагани СРС, може да идва от това, че при приключването на законовия период, позволението би трябвало да бъде получено още веднъж. Съдилищата са дали 5003 позволения и 365 отхвърли. Исканията са с 11,11% по-малко спрямо 2019 година От всички тях обаче са излели едвам 1089 материални доказателствени средства (ВДС).

При това бюрото е установило, че има направени ВДС, които не са били употребявани за задачите на наказателното произвеждане, само че не престават в прорез със закона и се съхраняват от службите, които имат право да ги желаят - Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Държавна организация " Разузнаване ", прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ. " Съхраняването на тези ВДС за неустановен интервал е причина за нерегламентирано потребление на информация от СРС, което би довело до нарушение на конституционно регламентирани прави и свободи на жителите ", се споделя в отчета на бюрото, написа още " Сега ".

По искане на основния прокурор Иван Гешев през 2020 година са постановени 4 позволения за потребление на специфични разследващи средства. Те са били приложени по отношение на двама души. Това се вижда от годишния отчет за активността на Националното бюро за надзор на СРС, който бе качен на уеб страницата на институцията. По закон основният прокурор подава искане за СРС, когато става дума за попречване на тероризъм.

От отчета не излиза наяве дали желаните от Гешев СРС-та са се трансформирали в доказателства по някое дело.

Сред заявителите на потребление на СРС преди всичко е Министерство на вътрешните работи. Те са създали малко над 51% от настояванията. Следват прокуратурата с близо 37%, ДАНС със 7,28% и КПКОНПИ с 3,48%. Най-много СРС са употребени за следствие на проведена престъпност. Следват опиати, обири, рушвет, закононарушения против републиката - измяна, шпионство и така нататък

В 172 случая СРС са употребявани за определяне самоличността на лица, за които има данни и съображение да се допуска, че готвят, правят, или са направили закононарушение. Запознати разясниха пред " Сега ", че това е един от методите за злоупотреби със СРС, в случай че прекратяването им не се спре незабавно откакто самоличността на индивида бъде открита.

За 435 процедури, или 14,38% от общия брой, потреблението на СРС е почнало по неотложност - без да се желае правосъдно позволение. От отчета не излиза наяве какъв брой от тези СРС-та са " санирани " от съда, както законът изисква.

Най-много позволения през 2020 година е дал спецсъдът - 2798. Това са над 71% от позволенията за СРС. На далечно второ място е Окръжният съд в Пловдив с 422, а на трето е Окръжният съд в Стара Загора с 206.

През 2020 година 45 души са поискали бюрото да ревизира дали са били обект на нелегално подслушване. Проверени са 31 от молбите, тъй като останалите са били нередовни и хората не са отстранили пропуските си. Не е установено някой от тях да е жертва на непозволено СРС. Тази година поради СРС-скандала с възможното подслушване на политици на бюрото ще му се наложи да направи доста повече инспекции по сигнали на жители.

От 2014 година до момента 22 души, попитали за себе си, са били известени, че против тях са нелегално са употребявани СРС.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР